'De N-VA wil de hele vakbeweging in diskrediet brengen'

19/02/13 om 22:52 - Bijgewerkt om 22:52

Het dossier van de ACW-boekhouding drijft de hele vakbondswereld in de verdediging. Dat ziet ook ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. 'Dit is een aanval tegen alle progressieven in Vlaanderen.'

'De N-VA wil de hele vakbeweging in diskrediet brengen'

© Saskia Vanderstichele

Rudy De Leeuw: Ik ken de ACW-rekeningen natuurlijk niet, en bij opeenvolgende controles heeft de fiscus geen bezwaar gemaakt tegen de wijze waarop werd geboekt. Maar goed, als het waar is wat nu bovenkomt, is dat er natuurlijk ver over. En zoals de zaken nu evolueren, blijft de fall-out niet beperkt tot het ACW of het ACV. Dit dossier dreigt de hele arbeidersbeweging te verzwakken.

Dat neemt niet weg dat er ook in het ACW-dossier sprake is van bashing door de rechterzijde, en vooral door de N-VA. De N-VA gebruikt de zaak van de ACW-boekhouding om de hele vakbeweging in diskrediet te brengen. Het is een aanval tegen alle progressieven in Vlaanderen. Want natuurlijk is het Vlaanderen van De Wever en zijn partij niet het Vlaanderen van de arbeidersbeweging. Wij gaan voor warmte, voor solidariteit, voor zorg voor elkaar.

In financiële zaken zijn sociale organisaties extra kwetsbaar. Ook bij het ABVV hebben we geleerd uit fouten uit het verleden. Onze regels zijn strikt, er zijn bijvoorbeeld duidelijke afspraken welke beleggingen kunnen en welke niet. Want progressieven moeten zich niet alleen aan de letter van de wet houden, ze zijn ook verplicht te handelen naar de geest van hun eigen politieke stellingnames en van de waarden die ze willen uitdragen.

Zoals u hebt meegemaakt met uw 'notionele intrest'-zaak.

De Leeuw: Ik heb een fout gemaakt met die zaak van de notionele interest. Ik wist niet dat de boekhouder had gebruikgemaakt van die techniek, maar ik had het moeten weten. Op het moment dat ik het zag, was het te laat. Het zal me niet meer overkomen. Je kunt wel zeggen: 'Het was maar wat het was. Het is slechts eenmalig gebeurd, voor een beperkt bedrag in een kleine vennootschap.' Ik zie dat niet zo. Ik heb uit die vennootschap ontslag genomen als bestuurder, precies om die verwarring te voorkomen. Die episode heeft mij voor een spiegel geplaatst. Ik deed niets onwettelijks. Ik belegde niet onethisch. Fiscaal is alles rechtgezet. En toch heb ik onze tegenstanders munitie gegeven, en zij hebben ermee geschoten. Op mij, en zo op de vakbeweging. Dat was dus mijn fout. Het zal niet meer gebeuren. Want dat niemand zich vergist: het ABVV en Rudy De Leeuw blijven honderd procent gekant tegen de notionele intrest. (WP)

Het volledige interview met Rudy De Leeuw over de ACW-boekhouding en de N-VA, maar ook over de actiedag van donderdag, de loonhandicap en de index, de regering-Di Rupo en zijn eigen, persoonlijke drijfveren vindt u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners