De Coninck wil flexibele contracten voor langdurig werklozen

24/01/12 om 09:19 - Bijgewerkt om 09:19

Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) pleit voor flexibele arbeidscontracten om langdurige werklozen weer te integreren in de arbeidsmarkt en werkzoekende jongeren een duwtje in de rug te geven.

De Coninck wil flexibele contracten voor langdurig werklozen

© Belga

Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) pleit in La Libre Belgique voor flexibele arbeidscontracten. Dat moet langdurige werklozen weer integreren in de arbeidsmarkt en werkzoekende jongeren een duwtje in de rug geven.

De minister wijst erop dat België tegen 2020 zijn werkgelegenheidsgraad moet optrekken van 67 tot 73,2 procent. Daardoor moeten alle groepen onvermijdelijk meer aan het werk - ook jongeren, vrouwen en 50-plussers.

'Loopbaan minder stresserend, maar langer'

De Coninck vindt dat de manier waarop we werken daarom moet herbekeken worden. Onze loopbaan moet minder stresserend, zodat we
makkelijker langer kunnen werken. De SP.A-minister kondigt ook aan dat ze met de sociale partners zal overleggen over een nieuw systeem, vergelijkbaar met stages. Dat systeem moet jongeren helpen bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt.

Maatschappelijk onaangepasten

Voorts pleit ze voor de invoer van flexibele contracten, van zes tot acht maanden, voor werklozen van lange duur. De werkgever zou die contracten makkelijk kunnen verbreken als de werknemer de voorwaarden niet respecteert. Voor de groep "maatschappelijk onaangepasten" stelt De Coninck ten slotte werkzaamheden van openbaar nut voor.

"Niet om hen te straffen. Wel om ervoor te zorgen dat ze geïntegreerd blijven in de samenleving. Mensen halen hun identiteit uit hun werk." (Belga/SD)Onze partners