De 3 video's die u gezien moet hebben volgens Guillaume Van der Stighelen

16/07/14 om 13:36 - Bijgewerkt op 11/08/14 om 07:21

Welke video's moet u bij leven en welzijn gezien hebben? De filmpjes die u moet gezien hebben volgens columnist en schrijver Guillaume Van der Stighelen gaan van het Israëlisch-Palestijns conflict tot de poëzie van het Strandbeest.

Bekijk ook de video's van Marc Herremans, Thomas Vanderveken, Stijn Tormans. Morgen is het de beurt aan ondernemer Wouter Torfs.

1. Israëlisch-Palestijns conflict

Niemand schijnt de situatie in Gaza te begrijpen. Behalve de New Yorkse Nina Paley. Ze maakte er een animatiefilm over die voor mij zowel een Oscar als een Nobelprijs voor de vrede mee mag winnen.

This Land Is Mine from Nina Paley on Vimeo.

2. Het meisje uit Ipanema

Een meisje van in de twintig zingt een Braziliaans liedje over een ander meisje dat betoverend mooi is, maar ze kijkt niet om naar de man die haar lief heeft. En daar wordt hij heel triest van. Zij, het meisje uit het liedje, komt uit Ipanema een strand naast Copacabana. Het meisje dat zingt komt uit Bahia de Salvador en heet Astrud

3. Video van het Strandbeest

Onwaarschijnlijke mooi werk van de Nederlandse kunstenaar Theo Jansen. Zijn creaties, constructies van plastic buizen en doek leiden een eigen leven aan het strand. Ze bewegen zichzelf voort door de wind en het water. Zonder elektronica. Zonder brandstof. Alleen de natuurelementen en heel veel poëzie.

Onze partners