De 3 video's die u gezien moet hebben volgens Stijn Tormans

31/07/14 om 14:24 - Bijgewerkt op 01/08/14 om 09:06

Welke beeldfragmenten moet u bij leven en welzijn gezien hebben? Knack-journalist Stijn Tormans kijkt onder meer terug op een politiek drama van vijfsterrenniveau: de afscheidsspeech van Richard Nixon.

Bekijk ook de video's van Stijn Tormans, Frank Deboosere, Dirk Draulans.

1. 'Roma' van Federico Fellini

De finale van de film 'Roma' van Federico Fellini uit 1972: moto's die door de lege stad rijden. Mooier was Rome nooit.

2. Marvin Gaye in Oostende

In 1981 meert Marvin Gaye aan in Oostende: Richard Olivier verfilmde deze retraite. Ik hou vooral van de kleuren van de reportage. En van die ene scène in café 'Zeemansverlangen': een Vlaanderen dat allang verdwenen is. Ben lang tevergeefs op zoek geweest naar 'Zeemansverlangen' en haar vaste jongens.

3. Nixons afscheidsspeech

Richard Nixons farewell speech, na zijn ontslag in 1974. De president was compleet van de wereld los in die dagen: hij leefde van de drank en zijn medewerkers vreesden zelfs even voor zelfmoord. En ook voor deze speech. Zonder notities stapte Nixon naar het spreekgestoelte. Met tranen in de ogen sprak de president het personeel van het Witte Huis en de wereld toe. Natuurlijk was Nixon een schurk, maar ik vind dit een ongelofelijke speech. Omdat er alles inzit: emotie, drama, suspense. Politiek drama op vijfsterrenniveau.

Deze week in Knack: een reportage over die ene dag in 1974 waarop Richard Nixon ontslag nam.

Onze partners