Crombez: ‘CD&V heeft gewoon de verkeerde regeringspartners’

John Crombez (SP.A) © Belga

De oppositiepartijen SP.A en Groen zijn er niet over te spreken dat de regering ‘geen werk maakt van eerlijke fiscaliteit’ om het gat in de begroting dicht te rijden. ‘De taboes die op tafel liggen zijn enorm en dat maakt de inspanning zo moeilijk’.

SP.A-voorzitter John Crombez sprak in Terzake op Canvas van ‘een nobele poging van CD&V om eerlijke fiscaliteit in te voeren’ – verwijzend naar het CD&V-voorstel rond een meerwaardebelasting. ‘Maar ze hebben de verkeerde regeringspartners, die blijven neen zeggen’.

Volgens Crombez had de vorige regering-Di Rupo, waar hij zelf deel van uitmaakte, echt opbrengsten van fraudebestrijding en van de stopzetting van fiscale amnestie. ‘Nu willen ze enkelbanden voor minderjarigen invoeren en fraudeurs opnieuw amnestie geven. Dat is de oneerlijkheid die neerligt. Men zoekt de grote bedragen in de ziekteverzekering en niet bij de grote vermogens’.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci is het eens met N-VA-voorzitter Bart De Wever als die zegt dat we voor een onaangename, moeilijke oefening staan. ‘Ook wij willen nadenken hoe we de vennootschapsbelasting kunnen verlagen, maar dan budgetneutraal. Maar het is wel deze regering die de fiscale ontvangsten overschat, eerlijke fiscaliteit voortdurend voor zich uit schuift en geen werk maakt van groene fiscaliteit. De taboes aan tafel zijn enorm en dat maakt de situatie onmogelijk.’

‘De put wordt groter omdat men keer op keer de realiteit negeert en weigert de juiste en eerlijke keuzes te maken,’ aldus Almaci. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content