'Commissie zal communicatie van dinsdagochtend minuut voor minuut onderzoeken'

27/03/16 om 11:51 - Bijgewerkt om 11:51

Minister Jan Jambon (N-VA) blijft bij zijn verklaring dat dinsdagochtend het commando is gegeven om de Brusselse metro stil te leggen, ook al ontkent MIVB deze boodschap te hebben gekregen.

'Commissie zal communicatie van dinsdagochtend minuut voor minuut onderzoeken'

Jan Jambon © Belga Image

Minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA) wil geen verder polemiek rond de beslissing om de Brusselse metro stil te leggen. Dat zegt hij aan Belga. Hij blijft bij zijn verklaringen van vrijdag in het parlement. "Op de ochtend van de aanslagen is vanuit het crisiscentrum het commando gegeven om de Brusselse metro stil te leggen en te evacueren. Ik wil daar geen verdere polemiek rond starten. Uiteraard zal het onderwerp nog aan bod komen in de commissie."

Zaterdag zei de woordvoerster van de MIVB dat de openbaarvervoermaatschappij geen vraag had gekregen om de metro te evacueren na de aanslag op Brussels Airport. Vrijdag had minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon nochtans in de Kamer verklaard dat de beslissing om de metro te ontruimen al om 8.50 uur was genomen, 21 minuten vóór de aanslag in het metrostation Maalbeek plaatsvond.

Brussels gewest

Minister Jambon zei zaterdag dat hij met de verschillende partners ging uitzoeken hoe de zaken zijn verlopen om zo snel mogelijk uitsluitsel te geven. Zondag laat hij dus aan Belga weten dat het commando wel degelijk is gegeven en dat hij bij zijn verklaring blijft.

In De Zevende Dag op Eén voegde Jambon eraan toe dat hij in de onderzoekscommissie van de Kamer minuut voor minuut zal kunnen aangeven welke communicaties er dinsdagochtend gebeurd zijn. "Daaruit zal blijken dat die communicatie weldegelijk goed is verlopen." De minister ontkent te hebben gezegd dat de communicatie de verantwoordelijkheid was van het Brussels gewest. "Ik heb gezegd: de metro is een verantwoordelijkheid van het Brussels gewest. Daar wordt via de spoorwegpolitie en het Brussels gewest over gecommuniceerd." (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners