COALITIE Antwerpen: N-VA spreekt met iedereen

15/10/12 om 10:25 - Bijgewerkt om 10:25

Bart De Wever laat niet in zijn kaarten kijken. N-VA is van plan om met iedereen gesprekken te voeren alvorens een coalitie te vormen in Antwerpen.

COALITIE Antwerpen: N-VA spreekt met iedereen

© Belga

"Niet evident, maar het zou dom zijn om dingen uit te sluiten." Zo heeft Groen-voorzitter Wouter Van Besien op Radio 1 gereageerd op de vraag of zijn partij in een coalitie met N-VA zou kunnen stappen in Antwerpen. Van Besien, die zich verheugde in de vaststelling dat de lokale verkiezingen Groen meer dan 75 zetels hebben opgeleverd, stelde vast dat de programma's van N-VA en Groen zeer ver uit elkaar liggen. "Het is niet evident, maar het zou dom zijn om dingen uit te sluiten", zei hij.

N-VA, de grote winnaar in Antwerpen, kondigde aan gesprekken te zullen voeren met elke fractie. Kopstuk Liesbeth Homans op Radio 1 niet in haar kaarten kijken. Voorzitter Bart De Wever sprak reeds met de verliezende burgemeester Patrick Janssens, maar de toekomstige coalitie kwam volgens haar niet ter sprake. "Het doet wel iets met een mens om een concurrent zo te zien afzien", erkende Homans.

Homans bevestigde voorts dat De Wever "de ambitie heeft" om zes jaar burgemeester van Antwerpen te worden. Dat de partijvoorzitter na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag meteen een nationaal discours inzette, is volgens haar totaal niet verkeerd. "De toon zat goed", besloot ze.

CD&V-voorzitter Wouter Beke, die zich tevreden toonde dat zijn partij heeft standgehouden, vindt dat De Wever zich in de eerste plaats met Antwerpen moet bezighouden in plaats van met de voorbereiding van de verkiezingen in 2014. "Ik denk dat Bart De Wever burgemeester wordt in Antwerpen, niet? Hij kan zich best daarop focussen."

Open Vld-voorzitter Alexander De Croo sprak zijn vertrouwen uit in Annemie Turtelboom, de minister van Justitie die in Antwerpen Groen en PVDA+ moest laten voorgaan. "Mijn vertrouwen in Annemie Turtelboom is op geen enkele manier aangetast", zei De Croo, die het herstel van Open Vld in Antwerpen "een werk van lange adem" noemde.

Filip De Winter (Vlaams Belang) erkende de verkiezingsnederlaag, maar volgens hem blijft zijn partij "strijdbaar". Wel dringt bezinning zich op. "We hebben een nieuwe strategie nodig die ons duidelijk in de markt zet en het verschil met N-VA goed in de verf zet." (Belga/EE)

Onze partners