Cafébazen ontzet over rondzendbrief rookterrassen

16/01/12 om 08:19 - Bijgewerkt om 08:19

In een rondzendbrief luidt het dat één kant van een rookterras "volledig én permanent open moet zijn, ongeacht de weersomstandigheden". Is dat niet het geval, dan geldt ook daar het rookverbod.

Cafébazen ontzet over rondzendbrief rookterrassen

© Belga

Op vele honderden caféterrassen geldt, tot wanhoop van de cafébazen, voortaan ook een rookverbod. De FOD Volksgezondheid zou plots strengere eisen stellen aan de rookterrassen. Zo bericht De Standaard.

In een rondzendbrief luidt het dat één kant van zo'n terras "volledig én permanent open moet zijn, ongeacht de weersomstandigheden". Is dat niet het geval, dan geldt ook daar het rookverbod. De brief is de voorbije dagen aan politie en burgemeesters bezorgd.

Horeca Vlaanderen reageert verbijsterd. "Iedereen interpreteerde de wet tot nog toe veel soepeler en heeft op basis daarvan zijn terras laten bouwen. Bovendien verplichten sommige gemeenten nét halfgesloten terrassen. Cafébazen zien zo al af van de gevolgen van het rookverbod. Met deze nieuwe terrasinterpretatie wordt het helemaal dramatisch", waarschuwt voorzitter Jan De Haes.

FOD Volksgezondheid: "Regels zijn niet gewijzigd"

Om te mogen roken op het terras van een café moet één wand van het terras steeds volledig open zijn. "Aan deze simpele regel is helemaal niets veranderd", zo reageert de federale overheidsdienst Volksgezondheid op een bericht dat roken plots verboden zou zijn op vele terrassen.

"Een terras moet één wand volledig open hebben om als terras en rookruimte gebruikt te mogen worden", zegt Jan Eyckmans, de woordvoerder van de federale overheidsdienst. "Bij controles stelden we echter vast dat die open wand steeds verder werd dichtgemaakt", met bijvoorbeeld wanden of schuifdeuren. "In dat geval geld er een rookverbod, want dan is er geen luchtcirculatie mogelijk."

Omwille van die vaststellingen heeft Volksgezondheid onlangs een brief gestuurd om de regels in herinnering te brengen. Die werd bezorgd aan de burgemeesters en ook aan de horecafederaties. De woordvoerder spreekt tegen dat er een nieuwe interpretatie van de regels is. "Als er een verschil in interpretatie is, dan komt dat van de horecazaken die de open wand steeds meer dicht maakten", luidt het.

Volgens Eyckmans staat er binnenkort een gesprek met de sector op de agenda.

NSZ: "Cafésector heeft nood aan relancemaatregelen"
Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vindt de interpretatie van de FOD Volksgezondheid een "wel heel strikte interpretatie" van de regels, die getuigt van een "totaal gebrek aan gezond verstand". "Het is toch logisch dat een cafébaas zijn terras volledig wil afsluiten, om veiligheids- en energieredenen, wanneer de zaak gesloten is", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws in een persbericht.

Volgens het NSZ heeft de cafésector geen nood aan "een zoveelste rondje cafés pesten", maar wel aan krachtige relancemaatregelen, nadat het aantal faillissementen in de eerste jaarhalft na de invoering van het rookverbod met 43 procent is gestegen tegenover dezelfde periode een jaar eerder. De organisatie pleit onder meer voor een btw-verlaging naar 6 procent voor voeding en drank, een verhoogde fiscale aftrek voor de plaatsing van een rookkamer of een keuken en soepelere regels voor studenten- en gelegenheidsarbeid. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners