Boze verklaringen tussen PS en N-VA

16/09/10 om 20:03 - Bijgewerkt om 20:03

Beide partijen bekvechten over de afspraken die werden gemaakt over de verdere aanpak van de regeringsonderhandelingen.

De N-VA reageert scherp op verklaringen die donderdagavond op de website van Le Soir verschenen en waarin de PS zegt genoeg te hebben van de houding van de partij.

De partijvoorzitters Bart De Wever en Elio Di Rupo maakten woensdag in aanwezigheid van de twee koninklijk bemiddelaars André Flahaut en Danny Pieters afspraken over een nieuwe methode van onderhandelen.

Er zal een snelle totstandkoming van een nieuwe financieringswet worden onderzocht en daarnaast zouden de ontbrekende elementen van de staatshervorming worden uitgepraat.

PS-bronnen hekelen donderdag op de website van Le Soir dat de N-VA 'haar woord niet houdt'. Er wordt gepraat over een termijn van vier weken voor een nieuwe financieringswet, terwijl Di Rupo en De Wever een termijn van zes tot acht weken overeenkwamen, aldus de partij.

Daarnaast praat de N-VA over een ultimatum, wat in strijd is met wat werd overeengekomen, zo luidt het. Bovendien zegt de N-VA dat Di Rupo en De Wever onder hun twee gaan werken rond de financieringswet, terwijl werd afgesproken dat dat vanaf volgende week met zeven partijen zal gebeuren, aldus de PS.

'We zijn het niet gewoon om te onderhandelen met mensen die hun woord niet houden. We hebben er genoeg van', zo luidt het.

'Klare wijn schenken'

N-VA-voorzitter Bart De Wever verstuurde donderdagavond een mededeling waarin hij zegt met verbazing akte te hebben genomen van de verklaringen van de PS.

'Of die nieuwe financieringswet er binnen 4, 6 of 8 weken zou komen, is voor de N-VA niet essentieel. Dat hebben wij woensdag en donderdag ook telkens zo gecommuniceerd aan de pers. Meer nog, toen er woensdagavond gewag werd gemaakt werd van 4 weken heeft de N-VA aan de PS meteen laten weten dat we dit sterk zouden relativeren, aldus De Wever.

Hij zegt dat de N-VA nooit zelf gesproken heeft over een 'ultimatum'. 'Wel dat we maandag de balans zouden opmaken en zouden kijken of we al dan niet kunnen voort werken. Ook dit werd woensdagavond reeds aan de PS meegedeeld'.

De Wever lijkt het nuttiger dat er aan Franstalige kant eindelijk klare wijn wordt geschonken: 'Is men al dan niet bereid af te stappen van het zakgeldfederalisme en te evolueren naar een cultuur van financiële verantwoordelijkheid?', zo vraagt hij zich af.

Lees meer over:

Onze partners