Bourgeois: 'Niet-benoemde burgemeesters verstoren evenwicht in ons land'

27/02/13 om 21:49 - Bijgewerkt om 21:49

Drie kandidaat-burgemeesters uit de Brusselse rand beslisten na hun niet-benoeming als burgemeester beroep tegen die beslissing aan te tekenen bij de Raad van State. Als die zich inderdaad uitspreekt in het voordeel van de burgemeesters, kan dat het evenwicht in het land verstoren, zegt Geert Bourgeois.

Bourgeois: 'Niet-benoemde burgemeesters verstoren evenwicht in ons land'

© Belga

"Als de Raad van State zich uitspreekt tegen de niet-benoeming van de drie burgemeesters, dus in het voordeel van de burgemeesters, zet dat de principes van de taalwetgeving op de helling en wordt het evenwicht van het land helemaal verstoord". Met die woorden reageerde Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) de heikele burgemeesterskwestie.

De minister van Bestuurszaken maakte eerder deze week bekend om Damien Thiery (Linkebeek), Veronique Caprasse (Kraainem) en François Van Hoobrouck (Wezembeek-Oppem) niet te benoemen als burgemeester. Volgens Bourgeois wilden de drie de omzendbrief van de Vlaamse regering aan burgemeesters, die de afspraken omtrent de taalwetgeving verduidelijkt, niet respecteren.

"Nederlands is de voorrangstaal in faciliteitengemeenten"

De drie vechten de weigering van Bourgeois nu aan bij de Raad van State. De Algemene kamer van de Raad van State zal zich nu over deze zaak moeten buigen.

Bourgeois gaat ervan uit dat de algemene vergadering van de Raad van State de eerdere uitspraken van de Nederlandstalige kamer van de Raad van State zal bevestigen. Die eerdere uitspraken hebben bevestigd dat de zes faciliteitengemeenten geen tweetalig gebied zijn. "Die gemeenten liggen in Vlaanderen. Er zijn faciliteiten voor de Franstaligen, maar het Nederlands is de voorrangstaal".

"Wie dit op de helling zet, wie die onderuit haalt op een algemene vergadering van de Raad van State, die vaste principes waarop de taalwetgeving gebaseerd is, veroorzaakt een volledige verstoring van het evenwicht in dit land. Ik hoop dat dit niet zal gebeuren", aldus Bourgeois. (Belga/EA)

Onze partners