Boete parkeerbedrijf niet wettelijk

28/05/10 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:01

Foutparkeerders die door een parkeerbedrijf beboet zijn, kunnen in beroep gaan, zegt ontslagnemend staatssecretaris voor Mobiliteit, Etienne Schouppe (CD&V).

Parkeerbedrijven moeten voortaan bij het gemeentebestuur aankloppen en niet meer rechtstreeks bij de Dienst Inschrijving voor voertuigen (DIV), willen ze nummerplaatgegevens opvragen.

Sinds de federale overheid eind 2008 wettelijke bepalingen invoerde, mochten parkeerbedrijven de gegevens van een beboete chauffeur opvragen via DIV. Nu heeft het Grondwettelijk Hof die bepalingen woensdag in een arrest ongedaan gemaakt en vastgelegd dat enkel en alleen de gewesten bevoegd zijn voor het innen van die parkeerboetes.

Door dit arrest kunnen foutparkeerders die door een parkeerbedrijf beboet zijn, dat aanvechten bij de rechtbank. "Als mensen honderden euro's willen betalen voor een proces omwille een boete van enkele euro's, dan is dat hun eigen keuze", zei ontslagnemend staatssecretaris voor Mobiliteit, Etienne Schouppe (CD&V) vrijdagmorgen op Radio 1.

Homogenere bevoegdheidspakketten

Concreet wil dat zeggen dat parkeerbedrijven zich dus weer tot de gemeentebesturen moeten richten om de gegevens van bestuurders op te vragen. Schouppe voegde daar meteen aan toe dat hij de gewesten hierover zal informeren en zal vragen om een decreet goed te keuren dat zegt dat gemeenten het parkeertoezicht opnieuw mogen uitbesteden aan privébedrijven, die op hun beurt dan weer rechtstreeks bij DIV mogen aankloppen.

Schouppe geeft aan dat "de complexe bevoegdheidsverdeling" de schuldige is van dit alles en pleitte tegelijk voor homogenre bevoegdheidspakketten.

Aanleiding tot misbruik

In een reactie betreurt de mobiliteitsorganisatie Touring dat er door dit arrest opnieuw onduidelijk ontstaat over waar en wanneer chauffeurs beboet kunnen worden.

Touring zegt altijd tegen het systeem geweest te zijn waarbij privébedrijven de boetes kunnen innen. " Dat geeft aanleiding tot misbruik door onwetendheid. Die bedrijven leven voornamelijk van die boetes en de verleiding is dan ook zeer groot en onaanvaardbaar in ons rechtssysteem. Bovendien is de automobilist vaak in zijn recht en kan hij hier niets tegen doen", aldus Touring.

De organisatie beaamt de 'complexiteit op het gebied van bevoegdheidsregeling', waar Schouppe het ook over heeft en eist meer duidelijkheid.
Onze partners