Bijna 16.000 Belgen biechten buitenlandse verzekering op

31/07/13 om 04:56 - Bijgewerkt om 04:56

15.622 Belgen melden in hun aangifte via tax-on-web dat ze een buitenlandse beleggingsverzekering hebben. Dat is doorgaans een parkeerplaats voor zwart geld.

Bijna 16.000 Belgen biechten buitenlandse verzekering op

© ThinkStock

Dat schrijft De Standaard. Het is het eerste jaar dat zo'n verzekering gemeld moest worden in de belastingaangifte. Definitief zijn de cijfers nog niet. Volgens woordvoerster Florence Angelici van de FOD Financiën zijn er tot dusver 2,68 miljoen aangiftes ingediend via tax-on-web, maar wie een boekhouder of fiscalist in de arm neemt heeft nog tijd tot 16 oktober en ook de papieren aangiftes moeten nog verwerkt worden. Verwacht wordt dat het aantal nog zal toenemen.

Zwart geld

De nieuwe meldingsplicht past in de strijd tegen fraude die de regering voert. Zo voerde Karel Anthonissen, de directeur van de BBI in Gent, eerder al aan dat de Belgen hun zwart geld massaal versluizen naar spaar- en beleggingsverzekeringen. Dit soort verzekeringscontracten, vaak afgesloten in Luxemburg, zijn zowat de opvolger van de buitenlandse bankrekening. Buitenlandse bankrekeningen moeten immers al verschillende jaren gemeld worden op de aangifte. Ook vallen die rekeningen sinds 2005 onder de Europese spaarrichtlijn.

Niet onder indruk

Niemand heeft vandaag een idee hoeveel Belgen een buitenlandse beleggingsverzekering hebben, net omdat ze vaak in het geheim aangehouden worden in Luxemburg. Maar fiscalist Luc Vanheeswijck geeft in de krant aan dat hij niet onder indruk is van het aantal meldingen. "Als ik zie hoe intensief dit soort producten verkocht is, vind ik toch niet dat er veel beleggingsverzekeringen zijn gemeld." (Belga/TV)

Onze partners