België vriendelijker voor multinationals dan voor eigen ondernemers

© Belga
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Terwijl ondernemers in ons land klagen over een bedrijfsonvriendelijk klimaat, zijn buitenlandse investeringen in België fors gestegen. Het gaat dan wel in veel gevallen om financiële diensten van multinationals die zo goed als geen werkgelegenheid en weinig andere voordelen voor de inwoners met zich meebrengen.

Buitenlandse bedrijven hebben vorig jaar voor 19 miljard dollar (13,9 miljard euro) rechtstreekse investeringen gedaan in België. Dat blijkt uit een rapport van Unctad, de organisatie van de Verenigde Naties voor Handel en Ontwikkeling. In 2012 was het cijfer nog negatief, maar in de jaren daarvoor was België al bij de wereldwijde top.

Ons land komt op de negentiende plaats in de ranglijst van ontvangers van directe buitenlandse investeringen. De Verenigde Staten, China en Rusland zijn de koplopers. Buitenlandse directe investeringen hebben vooral betrekking op het oprichten van filialen in het buitenland en op fusies en overnames.

Maar de Unctad stelt ook vast dat België net als Ierland, Nederland en Luxemburg een van de landen is die een “belastingvriendelijke omgeving” bieden voor investeringen. “Daarom zijn deze economieën gast voor een groot aantal financiële diensten van multinationals”, luidt het.

Zijn deze investeringen een opsteker voor onze economie, een pluim op de hoed van de regering Di Rupo en een ontkenning van de klaagzang van onze eigen ondernemers? Drie vragen aan Ewald Pironet, senior writer en economieredacteur van Knack magazine.

Is het ondernemersklimaat in België dan toch beter dan de aanhoudende klachten van binnenlandse ondernemers doen uitschijnen?

Ewald Pironet: ‘Dankzij de gunstmaatregelen als de notionele intrestaftrek wordt er vooral een bepaald soort bedrijven naar België gelokt: de afdelingen die zorgen voor de financiële dienstverlening van multinationals, zeg maar de banken binnen de grote bedrijven. Dat gaat om veel geld, maar er werken maar weinig mensen. Het ondernemingsklimaat is voor hen inderdaad in ons land zeer vriendelijk, maar de ondernemers die hier bedrijven hebben, en dan vooral in de maakindustrie, klagen over de hoge loonkosten, veel administratie, slechte infrastructuur enzoverder. Daar hebben die financiële afdelingen van multinationals maar weinig last van.’

Is dit een pluim die de regering Di Rupo op zijn hoed mag steken?

Ewald Pironet: ‘Di Rupo zal dat zeker doen, te meer daar het nu een verkiezingsjaar is en dan is elk sprankeltje goed nieuws voor een premier meegenomen. Maar met heel veel eer moet hij niet gaan lopen: hij heeft de notionele intrest niet ingevoerd en zoveel leveren die investeringen nu ook niet op voor onze economie. De werkgelegenheid die daarbij wordt gecreëerd is bijvoorbeeld zeer laag.’

Wat is nodig om ondernemers te doen investeren in België?

Ewald Pironet: ‘Ondernemers vragen vooral één zaak: stabiliteit, zodat ze een beleid kunnen voeren. Dat kunnen ze niet als om de haverklap bijvoorbeeld de belastingen veranderen. Daarnaast is er de bekende mantra van de ondernemers over lagere loonlasten, minder belastingen, betere infrastructuur, minder administratieve rompslomp enzoverder. Het voorbeeld van de notionele intrest toont aan dat je met fiscale stimuli inderdaad een bepaald soort bedrijven naar hier kan halen. Maar het zal nooit van zo één zaak afhangen. Om te beslissen over een investering wordt er naar een totaalplaatje gekeken en dan zijn bijvoorbeeld onze ligging en productiviteit troeven.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content