'Belgen eten niet minder vlees door paardenvleesschandaal'

18/02/13 om 17:36 - Bijgewerkt om 17:36

Het paardenvleesschandaal heeft er niet toe geleid dat Belgen minder vlees eten. Dat zegt althans de Federatie van de Belgische vleeswarenindustrie.

De leden van Fenavian, de Federatie van de Belgische Vleeswarenindustrie, stellen geen gedragsverandering vast bij de Belgen in het verbruik van producten op basis van vlees, na het uitbreken van het paardenvleesschandaal in Europa. Dat heeft secretaris-generaal van Fenavian Koenraad Vangoidsenhoven gezegd.

"De verbruikers zijn zich er wellicht van bewust dat het om een alleenstaand geval van fraude ging", klinkt het.

Controles

Toch toont de sector zich ongerust over de "circuits die trachten om vlees van sportpaarden, die medicijnen toegediend kregen, in de voedselketen te krijgen". "De controles rond de traceerbaarheid en de gegevens van die dieren op het niveau van het slachthuis en op dat van de handel van levende dieren, spelen dus een erg belangrijke rol", aldus Vangoidsenhoven.

Fenavian vraagt de controle-instanties ook om beter te communiceren over de identiteit van personen of ondernemingen met slechte bedoelingen. "Hen moet de toegang tot het beroep ontzegd worden", zo luidt het.

Volgens cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) bedroeg het thuisverbruik van vlees in 2011 in België ongeveer 22,66 kilogram per inwoner. (Belga/EE)

Onze partners