Belastinginkomsten ‘882 miljoen euro lager dan verwacht’

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) © belga

De fiscale ontvangsten vallen dit jaar 882 miljoen euro lager uit dan gedacht. Dat blijkt uit nieuwe ramingen van Financiën die binnen de regering werden besproken. Het ‘lijk in de kast’ zorgt voor wrevel binnen de meerderheid.

Dat melden De Tijd en L’Echo.

Die tegenvaller is slecht nieuws voor de regering, die volop bezig is met de begrotingscontrole. Door de tegenvallende inkomsten zullen de ministers meer moeten besparen en/of nieuwe inkomsten moeten zoeken.

De fiscale ontvangsten, schrijven de kranten, blijken veel te optimistisch te zijn geraamd. Vooral de voorafbetalingen -de belastingen die bedrijven op voorhand betalen- en de btw-inkomsten vallen tegen.

In augustus – de laatste beschikbare cijfers – waren de belastinginkomsten dramatisch. Ze zakten met 233 miljoen euro tegenover dezelfde maand vorig jaar. De regering ging voor heel het jaar uit van een groei van de belastinginkomsten met 2,3 procent, maar het is nu heel erg de vraag of men in de buurt komt.

Het probleem zit volgens de kranten vooral bij de voorafbetalingen. Die groeien slechts met 177 miljoen euro, terwijl de regering uitging van een stijging van 1,13 miljard voor dit jaar. Bovendien is de btw over de eerste acht maanden met 275 miljoen euro gezakt, terwijl daar over het hele jaar gerekend een toename verwacht werd van 200 miljoen euro.

‘Vogelpik’

De regering onderzoekt hoeveel van die tegenvallende inkomsten structureel zijn. Men gaat er vanuit dat de helft -zo’n 400 miljoen euro- een structurele tegenvaller is. Al is dat cijfer nog onzeker. Toch meent men in regeringskringen dat de volgende dagen circa 1 miljard euro gevonden moet worden om de begroting op koers te houden, dubbel zoveel als aanvankelijk gedacht. Vandaag komt het kernkabinet daarover samen. Dinsdag legt de premier zijn beleidsverklaring af, tegen dan moet er een akkoord zijn over bijkomende maatregelen.

Volgens de kranten heeft de belastingtegenvaller ook politieke gevolgen.

De Tijd acht het best mogelijk dat de CD&V en vicepremier Kris Peeters opnieuw een vermogenswinstbelasting op tafel leggen om het gat te dichten.

Er is volgens die krant in regeringskringen ook wrevel: “Het is oktober. Het kan toch niet dat er nog geen stabiele cijfers zijn over de evolutie van de belastinginkomsten dit jaar. Het is precies vogelpik bij Financiën”, zegt een anonieme insider, die minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) verwijt zijn werk niet te doen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content