Begroting: 'Inspanningen moeten rechtvaardig zijn'

11/10/12 om 17:14 - Bijgewerkt om 17:14

Volgens premier Elio Di Rupo zullen de begrotingsinspanningen rechtvaardig, proportioneel en evenwichtig verdeeld moeten zijn.

Begroting: 'Inspanningen moeten rechtvaardig zijn'

© Belga

De begrotingsinspanningen zullen rechtvaardig, proportioneel en evenwichtig verdeeld moeten zijn. Dat verklaarde premier Elio Di Rupo in de Kamer.

"Ik kan u verzekeren dat de regering ook nu haar verantwoordelijkheid zal nemen, zoals ze dat de voorbije tien maanden heeft gedaan". Hij noemde zijn ploeg ook een "anticrisisregering". Tijdens het eerste vragenuurtje na het zomerreces kreeg de premier tal van vragen voorgeschoteld over de timing van de begrotingswerkzaamheden.

Doorgaans leest de premier de eerste dinsdag van oktober de regeringsverklaring voor, met daarin de krijtlijnen van de budgettaire beslissingen voor het jaar nadien. Net als in 2000 en 2006 vindt de begrotingsopmaak dit jaar echter na de verkiezingen plaats.

N-VA-fractieleider Jan Jambon verweet de premier alles voorbij de verkiezingen te schuiven wanneer de economische knipperlichten op oranje en rood staan. "Daar bestaat een uitdrukking voor: schuldig verzuim". Hij kreeg bijval van Jean-Marie Dedecker (LDD), die de premier voor de voeten wierp aan "de ziekte van Verhofstadt" te lijden: "de lusten voor vandaag, de lasten voor morgen".

Vanuit de meerderheid noemde SP.A-fractieleidster Karin Temmerman het merkwaardig iemand van N-VA de term schuldig verzuim te horen uitspreken. Gwendolyn Rutten (Open VLD) riep de premier op de begroting voor zowel 2013 als 2014 voor te bereiden.

Sanering 13 miljard euro

De premier herinnerde eraan dat de regering al een sanering van 13 miljard euro heeft doorgevoerd en beloofde dat ze ook voor 2013 de nodige maatregelen zal treffen. "De begroting zal op tijd klaar zijn", aldus Di Rupo.

Het monitoringcomité stelt eerstdaags haar rapport voor, het kernkabinet zal de cijfers onmiddellijk tegen het licht houden en er zullen meteen werkgroepen uit de startblokken schieten. De echte onderhandelingen starten in de dagen na de Europese Raad van 18 en 19 oktober.

Di Rupo hekelde de bewering dat de regering haar verantwoordelijkheid ontwijkt. "Dat is grotesk om te horen van zij die hun verantwoordelijkheden zelf ontvluchten, en door een evenwichtig compromis te weigeren, voor het comfort van de oppositie hebben gekozen", luidde het.

Rechtvaardige begrotingsinspanningen

Hij zei ook begrip te hebben voor de vragen en twijfels bij de bevolking en de bedrijven. "Maar wat ik niet begrijp en niet kan aanvaarden is het installeren van angst, door anonieme politieke aanvallen of absurde uitspraken in de media", ging de premier voort. "We voeren een beleid dat rekening houdt met iedereen in onze maatschappij, niet enkel met zij die hard kunnen roepen". De premier beloofde de nodige inspanningen te zullen leveren om uit de crisis te geraken, maar niet tegen eender welke prijs. "De begrotingsinspanningen van de regering zullen rechtvaardig, proportioneel en evenwichtig verdeeld moeten zijn. Iedereen moet naargelang zijn middelen bijdragen aan het herstel van de openbare financiën", stelde Di Rupo. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners