Bedrijven betalen geen belasting op miljardenwinst en fiscus viseert voetballertjes

Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Terwijl tientallen grote bedrijven in ons land erin slagen weinig of geen belasting te betalen op hun miljardenwinsten – en daarmee perfect binnen de wet blijven – voert de fiscus de controle op gratis drankbonnetjes voor jeugdvoetballertjes op.

Twee opvallende verhalen vandaag in de kranten. Het Nieuwsblad las de Trends Top en stelde vast dat minstens 30 bedrijven in ons land een miljardenwinst boeken en daar niet meer dan 2 procent belastingen op betalen. 13 van die bedrijven betalen zelfs geen eurocent belastingen.

Tegelijkertijd meldt Het Laatste Nieuws dat de fiscus de gratis drankbonnetjes voor jeugdvoetballertjes viseert. Op die gratis consumpties moet nu ook 21 procent btw betaald worden. De fiscus verscherpt de controles hierop en rijft daarmee bij een club met 250 spelertjes mogelijk zo’n 1.000 euro per jaar binnen.

Voor sommige bedrijven die miljarden winsten maken, is België een belastingparadijs, schrijft Het Nieuwsblad. De krant trekt die conclusie na het lezen van de Trends Top en na een gesprek met samensteller Tony Coenjaerts.

Miljardenwinsten

Minstens 30 bedrijven die miljardenwinsten maken, betalen daarop niet meer dan 2 procent belastingen. Sommigen betalen zelfs helemaal niets. ‘Is het fair dat een bedrijf dat de voorbije vijf jaar 27,8 miljard winst boekte, geen cent belastingen betaalde, terwijl een ander bedrijf dat in dezelfde periode 1,3 miljard winst boekte, 32 procent belastingen ophoest?’ vraagt de krant zich af.

‘Of het fair is of niet, dat laat ik in het midden,’ zegt Tony Coenjaerts, ‘zolang die bedrijven de wet maar respecteren.’ En dat hoeft blijkbaar geen probleem te zijn om als een groot bedrijf weinig of geen belastingen wil betalen.

Notionele interest

De gemakkelijkste manier is om handig gebruik te maken van de notionele interest. Eén van de kampioenen daarin is Arcelor Mittal, die een interne bank hebben opgericht en op een winst van 6,1 miljard euro niet meer dan 109 miljoen euro belastingen betalen. Dat is 1,76 procent.

Of nog: wanneer een bedrijf verlies maakt, kan het dat uitsmeren over verschillende jaren waarin dan geen belastingen betaald moeten worden of wanneer een dochteronderneming van een multinational in het buitenland belastingen betaalde, hoeft het bij ons geen tweede keer langs de fiscus te passeren.

Perfect legaal

‘Wat die bedrijven doen is perfect legaal,’ zegt Tony Coenjaerts tegen Knack.be. ‘Ze werken vaak met zeer ingewikkelde fiscale constructies. De fiscus is daar niet tegen opgewassen. Grote bedrijven met zeer veel middelen zetten fiscale specialisten in die de fiscus niet kan volgen. KMO’s betalen meestal wel netjes belastingen. Zij hebben geen tijd en al zeker geen geld om op deze manier de strijd met de belastingcontroleurs aan te gaan.’

Jeugdvoetballertjes

Terwijl in ons land dus vele miljarden bedrijfswinsten op een perfect legale manier onbelast blijven, voert de fiscus strengere controles in op gratis drankbonnetjes voor jeugdvoetballertjes. Als een spelertje na de wedstrijd van zijn club een bonnetje krijgt om daarmee gratis iets te gaan eten of drinken, dan moet daarop 21 procent btw betaald worden.

Clubs die nu een inspecteur van de Federale Overheidsdienst Financiën over de vloer krijgen, ontvangen wel degelijk een fikse boete als blijkt dat ze niet in regel zijn, schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens de krant dreigt daarmee een traditie te verdwijnen omdat vele clubs de extra uitgaven niet willen of kunnen dragen.

‘Geen oogje dichtknijpen’

‘De wet is de wet,’ zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. ‘Onze controleurs gaan geen oogje dichtknijpen of deals sluiten. Wij zijn geen handelaars in de soeks.’

‘De fiscus kiest de gemakkelijkste weg,’ zegt Tony Coenjaerts. ‘Voetballertjes zijn gemakkelijker te controleren dan multinationals.’

‘De overheid zou beter een aantal zeer ervaren fiscale specialisten aanwerven en hen goed betalen. Dan zouden de fiscus en de grote bedrijven strijden met dezelfde wapens.’ (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content