Annemie Turtelboom wil gevangenisboot

22/09/12 om 05:07 - Bijgewerkt om 05:07

Om het tekort aan gevangenisplaatsen op te lossen, onderzoekt minister van Justitie Annemie Turtelboom of ze een gevangenisboot naar Antwerpen kan halen.

Het zou de eerste Belgische gevangenis op het water zijn, schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Nederland heeft al een aantal gevangenissen die op het water drijven. Op zo'n gevangenisboot kunnen vijfhonderd gevangenen terecht. Het project zou ook vierhonderd jobs opleveren.

Ernstige bezwaren

In juli had de minister daarover een gesprek met de top van de Antwerpse haven en het stadsbestuur. Die hebben na een screening laten weten dat ze ernstige bezwaren hebben. "Zo is het zeer moeilijk om in de haven een gevangenisboot te laten aanmeren", zegt Annik Dirkx van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen.

Andere locaties

De minister benadrukt dat ze alle mogelijke pistes onderzoekt om het tekort aan gevangenisplaatsen op te lossen. "Dan is zo'n gevangenisboot zeker een optie. Ik laat mij op zo veel mogelijk manieren adviseren, onder andere door de Antwerpse haven. We kijken ook uit naar andere potentiële locaties in Vlaanderen". (Belga/TV)

Onze partners