ACV: ‘Bevriezing van belastingverminderingen treft opnieuw de zwaksten’

ACV-voorzitter Marc Leemans © Belga
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Het bevriezen van een aantal belastingverminderingen op het niveau van 2013, zoals de regering van plan is, holt de belastingvermindering over de hele legislatuur (tot 2018) met 5,7 procent uit. Dat beweert de christelijke vakbond ACV. ‘Dit treft opnieuw de zwaksten extra hard’.

Het ACV hekelt dat de maatregel – die dus maakt dat mensen vanaf volgend jaar iets meer belasting zullen moeten betalen dan verwacht – bovenop de besparingen van de regering-Michel komt.

Bevroren

De regering-Michel besliste om een aantal belastingverminderingen- en vrijstellingen, zoals de federale woonbonus, het langetermijnsparen via levensverzekeringen, het pensioensparen en de vrijstelling voor intresten van spaarboekjes, vier jaar lang niet meer te indexeren. Dat blijkt uit het voorontwerp van de Programmawet, zo meldde Trends in zijn digitale The Daily Trends. Het parlement moet wel nog zijn goedkeuring geven.

Opvallend is dat de regering de bevriezing retroactief toepast en de verminderingen bevriest op het niveau van 2013 in plaats van, zoals verwacht, op het niveau van dit jaar. In de praktijk betekent dat onder meer dat dit jaar ‘slechts’ 940 euro kan worden ingebracht voor pensioensparen, 10 euro minder dan het verwachte bedrag van 950 euro.

Volgens fiscalist Jef Wellens van Wolters Kluwer, zo zegt hij in Trends, kan zo’n ‘indexterugsprong’ juridisch maar is het ongezien en getuigt het van een totaal gebrek aan fiscale fairplay.

Dit soort beslissingen kan je aan geen zinnig mens uitleggen

Marc Leemans

‘Sluipend’

‘Dit treft opnieuw de zwaksten extra hard,’ zegt ACV-voorzitter Marc Leemans. ‘Veel gepensioneerden, zieken, invaliden, werklozen en mensen met een sociale uitkering zullen tot 2018 elk jaar een beetje meer belasting betalen, terwijl de pensioenen of uitkeringen al niet denderend zijn’.

In het verleden werden de belastingverminderingen jaarlijks geïndexeerd. Het ACV gaat bij zijn berekening uit van een inflatie van 0,7 procent in 2015 en 1,2 procent in 2016. ‘Het zwaarder belasten gebeurt op een bijzonder sluipende manier, maar de gevolgen zijn er op termijn niet minder om. Dit soort beslissingen kan je aan geen zinnig mens uitleggen’.

‘Cadeau voor vermogenden’

Het ACV is ook verontwaardigd ‘omdat voor vermogenden wél inspanningen zijn gedaan om de belastingdruk te doen dalen’. De vakbond verwijst daarbij naar de belasting op liquidatieboni voor kmo’s, die door een overgangsmaatregel werd teruggeschroefd van 25 procent naar 10 procent.

‘Een cadeau van 750 miljoen euro richting vermogens’, klinkt het, waarmee ook het effect van de zogenaamde kaaimantaks wordt geneutraliseerd.

‘Niets afnemen’

Eerder op de dag had minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ontkend dat er gesnoeid wordt in de belastingverminderingen.

‘Belastingplichtigen kunnen van dezelfde verminderingen genieten als vorig jaar. ‘We nemen de mensen niets af’, reageerde hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content