Actiedag ambtenaren: Meer dan 5.000 boze ambtenaren op straat

© Twitter - Eric Laureys

De actiedag van de Ambtenaren tegen de hervormingen van Hendrik Bogaert krijgt veel aanhang. Drie kwart van de cipiers heeft zich aangesloten bij de staking. In Brussel trekken zo’n 5.000 ambtenarne de straat op.

De staking bij de cipiers wordt goed opgevolgd. Dat zeggen de vakbonden. “De stakingsoproep wordt massaal gevolgd”, klinkt het bij het ACOD. De cipiers zijn, net al de andere ambtenaren, ontevreden over de hervormingsplannen van staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V). Sinds gisteravond hebben ze voor 24 uur het werk neergelegd. Bogaert vroeg enkele weken geleden dat cipiers “ook 38 uur zouden werken, en geen 36,5 uur.” Dat schoot bij de cipierssyndicaten in het verkeerde keelgat.

Ook ACV is tevreden met het grote aantal cipiers dat wel degelijk gevolg gaf aan de oproep om niet te komen werken. “Haast overal hebben de cipiers het werk neergelegd. Aan sommige gevangenissen staan stakersposten, maar die zijn niet echt nodig, de opvolging is groot.”

Drie kwart blijft thuisVolgens het Gevangeniswezen, de bevoegde instelling die de Belgische gevangenissen coördineert, heeft zo’n 75 procent van alle cipiers gehoor gegeven aan de oproep om 24 uur thuis te blijven. “En gezien er overdag meer personeel nodig is dan tijdens de nachtdiensten, is er haast overal bijstand van de politie”, zegt Laurent Sempot, de woordvoerder van de Belgische gevangenissen. Al beperkte dat inschakelen van de politie zich volgens Sempot wel tot de minimum.

Slechts in enkele gevangenissen wordt er uitsluitend met politie gewerkt, in de meeste instellingen zijn er voldoende cipiers aanwezig. De civiele bescherming staat in voor de maaltijdbedeling in de gevangenissen, de politie zorgt voor de veiligheid.

Deze nacht waren er amper agenten nodig om de niet-stakende cipiers bij te staan. Volgens de directies van de gevangenissen waren er toen voldoende werkwilligen aanwezig.

“Er waren zeven gevangenissen waar er echt geen personeel was, en waar we de volledige bijstand van de politie hebben moeten vragen”, zegt Sempot. “Het ging daarbij vooral over Merksplas, Dinant en Turnhout.”

Politiebonden willen ook stakenDe politievakbonden zijn alvast niet gediend met de staking van de cipiers. Ze nemen het niet langer dat ze de cipiers moeten vervangen bij een staking, en zich zelf niet meer kunnen toeleggen op hun kerntaken. Zij dienden eveneens een stakingsaanzegging in bij de Raad van State, maar die verwierp de vraag van de agenten. De politievakbonden zijn alvast van plan om bij elke cipiersstaking in de toekomst ook een stakingsaanzegging in te dienen.

Voor de gevangenis van Jamioulx, bij Charleroi, moest de gevangenisdirectie behoorlijk aandringen bij de politie, waarna een oproep werd gedaan voor politiebijstand. “Maar in elk geval is de vrees dat er geen politie zou zijn, ongegrond”, stelt Sempot.

Vermoedelijk zullen de meeste cipiers in de loop van vandaag naar Brussel trekken, waar ze samen met hun collega-ambtenaren van andere federale overheidsdiensten de straat op trekken om Bogaerts “rampzalige politiek” aan te kaarten.

Boze betogende ambtenaren in Brussel

Intussen verzamelden ongeveer 5.000 ambtenaren aan de Brusselse Kleine Ring. Overgaan tot een staking, wat de cipiers besloten te doen, doen ze niet, maar ook zij zijn niet gediend met de hervormingen van “Straffe Hendrik”.

Hendrik Bogaert wil de cipiers verlonen volgens de evaluaties die ze krijgen van hun chefs en niet langer volgens anciënniteit. Gilles Van Oosthuijze van de liberale bond VSOA noemt de plannen van Bogaert onaanvaardbaar. “Hij pakt ons personeel af en hij wil het resterende personeel nog eens laten inleveren door premies te schrappen.”

Ook de communicatie die Bogaert hanteert zint de bonden niet. “We pikken het niet dat hij eerst naar de pers trekt met zijn plannen, en dan niet meer met ons aan tafel wil zitten”, stelt Guido Rasschaert van de socialistische vakbond.

De betogers trekken van de Financiëntoren via de Kleine Ring in de richting van het Madouplein naar het staatssecretariaat van Ambtenarenzaken in de Koningsstraat. Incidenten worden niet verwacht, verkeershinder in het centrum van de hoofdstad kan wel. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content