Aanslag Zaventem: Speurders nog steeds op zoek naar 'man met hoedje', verspreiden video

28/03/16 om 12:22 - Bijgewerkt om 15:00

De man met het hoedje, de derde verdachte van de aanslag op de luchthaven van Zaventem, wordt nog steeds gezocht door speurders. Zij hebben nu de camerabeelden van net voor de aanslag gepubliceerd.

Aanslag Zaventem: Speurders nog steeds op zoek naar 'man met hoedje', verspreiden video

De linkse verdachten, telkens met één handschoen, en de man met hoedje die rennend vertrok © BELGA

De Belgische speurders proberen nog altijd de man met het hoedje en de bril te identificeren die te zien is op de beelden van een bewakingscamera op de luchthaven Brussels Airport vorige dinsdag. Hij is, kort voor de explosies, te zien vlak naast twee kamikazes die al geïdentificeerd zijn. De federale politie heeft de bewegende videobeelden maandagochtend verspreid.

Op de beelden is de verdachte te zien, terwijl hij een bagagekarretje voortduwt naar de transportband. Volgens het federaal parket liet deze verdachte zijn koffer met springlading achter bij de andere bagage van de terroristen. De springlading, die de zwaarste was van de drie, is niet ontploft bij de aanslag.

Fayçal Cheffou

Verschillende media hebben de voorbije dagen geopperd dat de "man met het hoedje" Fayçal Cheffou zou zijn, de man die voor de kantoren van het federaal parket werd ingerekend en die gearresteerd is op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terreurbende, terroristische moorden en terroristische moordpogingen. Het federaal parket heeft deze berichten niet bevestigd.

Cheffou is nu ook in beeld gekomen als 'medecoördinator' van het vluchtelingenkamp in het Brusselse Maximiliaankamp. Hij gaf in september 2015 een interview aan de VRT in die hoedanogheid. Cheffou was in het kamp wellicht als ronselaar aan het werk.

Najim Laachraoui

Het federaal parket bevestigde, na dna-onderzoek, op vrijdag dat de tweede kamikaze op de luchthaven Najim Laachraoui is, geboren op 18 mei 1991. Hij gebruikte op dat ogenblik een valse identiteit, in casu die van Soufiane Kayal. De andere kamikaze op Zaventem was Ibrahim El Bakraoui, geboren in 1986. Zijn broer, Khalid El Bakraoui, geboren in 1989, pleegde een kamikaze-aanslag in het metrostation van Maalbeek in Brussel.

Een taxichauffeur die de drie terroristen op de dag van de aanslag naar Zaventem had vervoerd, vertelde de politie dat hij hen had opgepikt aan de Max Roosstraat in Schaarbeek. Een huiszoeking op dat adres leverde de vondst op van 15 kilogram TATP-springstof, allerlei chemische producten, ontstekers en een koffer met vijzen en nagels. (Belga/SD)

Onze partners