1.500 bushaltes verlicht met zonne-energie

12/08/10 om 08:46 - Bijgewerkt om 08:46

Alle nieuwe schuilhokjes bij bus- en tramhaltes van De Lijn zullen verlicht worden met zonne-energie.

1.500 bushaltes verlicht met zonne-energie

© Belga

Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) trekt 1,35 miljoen euro uit om 1.500 haltes uit te rusten met zonnepanelen, een batterij, schemerschakelaar en bewegingsdetector, zo meldt Het laatste Nieuws.

De gemeentebesturen die de schuilhuisjes plaatsen, dragen zelf een kwart van de kosten, "maar dat is snel terugverdiend", zegt de minister. "De meerkost bedraagt 1.200 euro per hokje, waarvan de gemeente dus 300 euro voor haar rekening neemt. Daar staat tegenover dat ze niet langer de aansluiting op het stroomnet moet betalen en tot stand brengen. De verlichting bestaat uit LED-lampjes die enkel licht geven als er iemand aanwezig is".

Veiligheid

Crevits doet het voornamelijk om comfort- en veiligheidsredenen, zegt ze. "Vooral oudere mensen voelen zich niet altijd veilig als ze 's avonds aan een onverlichte halte moeten wachten op de bus of de

tram. En begin maar eens de dienstregeling te raadplegen als er geen verlichting is. Proefprojecten in Wevelgem en Beveren leren ons dat mensen positief reageren op de nieuwe hokjes", besluit de minister.

Lees meer over:

Onze partners