‘Als ik de kans zou krijgen om de agenda van de volgende Europese Commissie te beïnvloeden, zou ik een commissaris voor Artificiële Intelligentie (AI) invoeren.’ In een interview met de nieuwssite Politico zette Alexander Stubb zijn ambities kracht bij. De voormalige Finse premier, die vorig jaar nog een tevergeefse campagne voerde om Spitzenkandidat voor de Europese Volkspartij (EVP) te worden, wil van digitalisering een absolute prioriteit maken. Hij is ervan overtuigd dat AI-ontwikkelingen een ongeziene invloed op economie en politiek zullen hebben. En dus moet Europa het laken naar zich toe trekken, vindt hij, vooral nu ook China zich volop op de technologiesector heeft geworpen. ‘Iemand moet die algoritmen reguleren, zodat ze niet verstorend werken. Ik denk dat Europa daar behoorlijk goed in is.’

Binnen de EVP wordt Stubb geapprecieerd vanwege de keurige manier waarop hij campagne voerde. Die appreciatie lijkt zich na de Europese verkiezingen te zullen vertalen in een Europese topjob.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content