WINDKRACHT TIEN

Eén op zes, dat is de trieste balans voor zowel Standard als Anderlecht in de twee wedstrijden na Nieuwjaar. En ik die dacht dat de toppers minder punten zouden laten liggen in de terugronde. De voortekens waren nochtans gunstig. Standard kende een superweek met de Gouden Schoen en vijf spelers in het Gouden Elftal, maar kon daar op het terrein geen vervolg aan breien. Integendeel. Conceiçao’s vorm is té bepalend voor het niveau van de ploeg, en sinds een tweetal maanden laat die vorm het ergste vrezen voor de Rouches. Ook uit het Brusselse kamp kwamen niks dan positieve geluiden. Uitstekende stage met veel teambuilding, goede resultaten in de oefenwedstrijden, ‘lastige’ spelers verwijderd, Frutos die meeviel. Maar teambuilding moet vooral zichtbaar zijn op het veld, en net daar pakt de mayonaise niet. Geen bezieling, geen vechtlust en vooral geen automatismen. De strategie van Vercauteren om zijn veldbezetting en systeem steeds te wisselen, om de tegenstander te verwarren, heeft vooral zijn eigen ploeg aan het twijfelen gebracht. Weinig spelers zijn in bloedvorm, niemand die in moeilijke omstandigheden opstaat en de boel op sleeptouw neemt, te veel spelers die zich verstoppen. Het meest verontrustend is echter de steeds weerkerende uitleg dat de afspraken niet zijn nagekomen en de opdrachten niet zijn uitgevoerd. Het is altijd de bedoeling om hoog te spelen en druk te zetten op de tegenstander. Toch kampeert de ploeg, zeker in de eerste helft en bijna steeds tot ze op achterstand komen, gemakzuchtig voor het eigen doel.

Ik leerde Vercauteren destijds kennen als een superprofessionele vakman met een uitgesproken moderne voetbalvisie. Ik was ervan overtuigd dat hij paars-wit op de rails ging zetten, iets wat ook heel lang zo leek. Maar op Anderlecht trainer zijn, is momenteel een vergiftigd geschenk. De groep is niet meer bereid alles te geven voor de club en ze zijn met te veel die al in gedachten bij een andere ploeg zitten. Dat is zo. En dan is het een onmogelijke opgave om het heilige vuur nog aan te wakkeren. In het verleden was er op Anderlecht in soortgelijke omstandigheden steeds een oude, grijze, wijze vos die op de barricade ging staan. Met het hoofd rechtop en de borst vooruit trotseerde hij de orkaan met windkracht tien. Michel Verschueren zou nu weer van uitzonderlijk groot nut zijn.

Alle wedstrijden van de Jupiler League exclusief op 11, de voetbalzender van Belgacom TV.

Meer info : www.belgacom.be/tv – 0800 33 33 1 – Belgacom verkooppunten

Wim De Coninck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content