Ronde van Vlaanderen: Cancellara geeft iedereen het nakijken

© Sporza

Fabian Cancellara mag de overwinning van de 97ste Ronde van Vlaanderen toevoegen aan zijn palmares. Daarmee maakt hij zijn favorietenrol waar.

Het was in de laatste 15 kilometer dat de beslissing viel. Cancellara reed samen met Peter Sagan -de andere topfavoriet- en landgenoot Jürgen Roelandts op kop van de wedstrijd, tot hij op de Paterberg zijn kans zag en zich gezwind losreed van Sagan en Roelandts, die eerder al gelost had.

Roelandts en Sagan probeerden Cancellara nog te grijpen, maar het kon niet meer baten, hoewel Sagan nog even probeerde de achtervolging in te zetten op ‘Spartacus’.Cancellara reed in geheel eigen stijl als tijdrijder -met af en toe maximumsnelheden van 50 kilometer per uur- richting finish. Cancellara pakte zo zijn tweede overwinning in Vlaanderens Mooiste met een voorsprong van 1 minuut en 26 seconden. In 2010 stond hij ook al bovenaan op het podium.

Roelandts laat eer aan Sagan
Een sprint tussen Roelandts en Sagan was niet meer nodig om te beslissen wie welke trede op het podium mocht betreden. Roelandts liet de tweede plaats aan Sagan. Zij konden in alle veiligheid hun ereplaatsen pakken. Op drie kilometer voor de finish hadden zij een voorsprong van een minuut op de eerste achtervolgers.

Met Roelandts krijgt er toch nog een Belg een plaats op het erepodium. Eerder werd landgenoot Tom Boonen, samen met Cancellara en Sagan, naar voren geschoven als favoriet. Maar hij moest na 19 kilometer de wedstrijd al verlaten toen hij ten val kwam na een botsing met een paaltje.

Boonen laat het hoofd trouwens niet hangen. “Pijn was mijn deel vandaag, op naar volgend jaar”, deelde hij via zijn Twitter-account. Nummer één Cancellara kreeg alvast digitale felicitaties van Boonen: “Congrats, buddy!”. Landgenoot Jürgen Roelandts kreeg eveneens een bloemetje via het net toegeworpen: “Sterk gereden makker, supporterde voor u!”

“Ik zag overal Zwiterse vlaggen”
Cancellara was behoorlijk geëmotioneerd na zijn overwinning. Meteen over de meet vloog hij zijn echtgenote in de armen. “Mijn enige doel was om te winnen. Maar je kan nooit voorspellen op welke manier”, zei de Zwitser. “Vorig jaar lag ik hier nog op de grond. Mijn team was trouwens echt super.”

Op de Paterberg besliste Cancellara om volledig voor de overwinning te gaan. “Op de Kwaremont dacht ik na. Ik voel me goed op kasseien. Op andere heuvels had ik het lastig, maar die kasseien liggen me. En op de Paterberg zag ik ongelofelijk veel Zwitserse vlaggen…”

Het was overigens geen volledig pechvrije Ronde. Zowel Cancellara en Sagan reden tijdens de Ronde lek en moesten zich laten depanneren door hun mechaniciens. (EA)

Top tien:
1. Fabian Cancellara
2. Peter Sagan
3. Jürgen Roelandts
4. Alexander Kristoff
5. Matthieu Ladagnous
6. Heinrich Haussler
7. Greg Van Avermaet
8. Sebastien Turgot
9. John Degenkolb
10. Sebastian Langeveld

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content