Lottoploeg schittert voor het eerst in ploegentijdrit sinds 2007

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Geen verrassing, de winst van Team Sky in de ploegentijdrit van de Dauphiné. De derde plaats van Lotto-Soudal was wel opmerkelijk.

Dat Lotto-Soudal met Tiesj Benoot, Thomas De Gendt, Victor Campenaerts, Jelle Wallays, Jens Keukeleire, Robert Marczynski en Jelle Vanendert als derde eindigt, na Team Sky en BMC, is op zich niet zo’n grote verrassing. Op Vanendert na allemaal hardrijders, en met Campenaerts heeft manager Marc Sergeant veel tijdritexpertise binnengehaald.

De derde stek is wel verrassend gezien het palmares van de Lottoploeg in ploegentijdritten in het voorbije decennium. Het is immers van 27 maart 2007 geleden dat het Belgische team nog eens op het podium van een chronorace voor ploegen is geëindigd.

Toen won het, als Predictor-Lotto, de 11,8 km lange ploegentijdrit in de Settimana Coppi & Bartali, voor Team Milram en T-Mobile. Met dank aan grote motor Cadel Evans, vergezeld van onder meer Johan Vansummeren en Christophe Brandt.

Nog opmerkelijk aan de ploegentijdrit in de Dauphiné: de voorsprong waarmee Team Sky won, 37 seconden voor BMC en 52 tellen voor Lotto-Soudal. De laatste tien jaar heeft geen enkele formatie met zo’n grote voorsprong een team time trial in de World Tour gewonnen.

Zelfs al was de afstand van 35 kilometer ruim meer dan het gemiddelde van alle ploegentijdritten sinds 2008 (21,2), het blijft opmerkelijk hoe Sky, zelfs met specialisten als Michal Kwiatkowski, Jonathan Castroviejo, Gianni Moscon en Geraint Thomas aan boord, op specialistenploeg BMC zo’n tijdsverschil uitbouwde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content