Hoe de Paterberg vaak de Rondewinnaar aanduidt, maar zelden beslissend is

Mathieu van der Poel en Wout van Aert op de Paterberg, tijdens de finale van de Ronde van Vlaanderen 2020. Van der Poel zal als eerste bovenkomen en de sprint winnen in Oudenaarde. © Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Waar werd de Ronde van Vlaanderen, sinds de switch naar de finishplaats Oudenaarde in 2012, tijdens de voorbije elf edities in een beslissende plooi gelegd?

Niet meer de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg als ultieme scherprechters, maar de Oude Kwaremont en de Paterberg. Bovendien op een lussenparcours waarbij de Kwaremont driemaal en de Paterberg twee keer werd aangesneden. En met ook een nieuwe aankomst: Oudenaarde in plaats van Meerbeke. Dat waren de belangrijkste veranderingen op het nieuwe Ronde van Vlaanderenparcours dat in 2012 aan de renners werd voorgeschoteld.

In het wedstrijdverloop van de elf edities op dat nieuwe, nog zwaardere parcours valt één zaak erg op: hoe de latere winnaar op de laatste klim van de Paterberg (bijna) altijd domineert.

Zeven keer kwam die er, op 13 km voor de eindstreep, als eerste boven: Fabian Cancellara in 2013, Peter Sagan in 2016, Philippe Gilbert in 2017, Niki Terpstra in 2018, Alberto Bettiol in 2019, Mathieu van der Poel in 2020 en Kasper Asgreen in 2021.

Viermaal zat de winnaar in de kopgroep en rondde hij als tweede (Alexander Kristoff in 2015, Van der Poel in 2022), als derde (Tom Boonen in 2012) of als vierde (Cancellara in 2014) de top van de Paterberg.

Maar even opmerkelijk: slechts twee keer op elf edities reed de latere winnaar op de laatste beklimming van de Paterberg weg van zijn metgezel(len), om in Oudenaarde solo te finishen: in 2013 (Cancellara) en in 2016 (Sagan).

Peter Sagan rijdt in 2016 weg van Sep Vanmarcke op de Paterberg. © Belga

Driemaal reed de winnende solist vroeger weg: op de voorlaatste en laatste klim van de Oude Kwaremont (Gilbert in 2017 en Bettiol in 2019) en op de Hotond (Terpstra in 2018).

Zes keer een sprint

Zes keer werd er gesprint in Oudenaarde. Met een duo in 2015 (Kristoff en Terpstra), in 2020 (Van der Poel en Van Aert) en in 2021 (Asgreen en Van der Poel).

Met een trio in 2012 (Boonen, Pozzato en Ballan).

Of met een viertal in 2014 (Cancellara, Van Avermaet, Vanmarcke en Vandenbergh) en in 2022 (Van der Poel, Van Baarle, Madouas en Pogacar).

Van die groepjes reden twee latere Rondewinnaars met één of meerdere renners weg op de laatste klim van de Oude Kwaremont (Boonen in 2012 en Cancellara in 2014), en vier nog vroeger, op de Hotond (Asgreen in 2021), de Kruisberg (Kristoff in 2015), de afdaling van de Stationsberg (Van der Poel in 2020) of de Koppenberg (Van der Poel in 2022).

Tadej Pogacar, Valentin Madouas en Mathieu van der Poel snellen weg op de Koppenberg. Van der Poel zal later de sprint in Oudenaarde winnen. © Belga

Conclusie: in de elf voorbije edities van Vlaanderens Mooiste was de laatste klim van de Paterberg slechts twee keer het lanceerplatform van de latere winnaar, de laatste beklimming van de Oude Kwaremont driemaal, en zesmaal schoot de winnaar alleen of met een of meerdere metgezellen nog vroeger weg, waarvan vier keer in de jongste vijf edities.

De kans is zeer reëel dat dat ook zondag zal gebeuren. Als Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar en/of Wout van Aert al ver voor de laatste beklimmingen van de Oude Kwaremont en de Paterberg (al dan niet definitief) zullen wegsnellen.

De Nederlander en de Sloveen zullen niet anders kunnen als ze het overwicht van Jumbo-Visma willen doorbreken. De vraag is of de ‘Grote Drie’ het al vroeg man tegen man zullen uitvechten, en of een van die drie (met name Tadej Pogacar) de twee andere in de diepe finale kan lossen, op de Oude Kwaremont of de Paterberg.

HET WEDSTRIJDVERLOOP VAN DE JONGSTE 11 EDITIES

2022 Mathieu van der Poel

Na een eerste verschroeiende versnelling van Tadej Pogacar op de voorlaatste klim van de Oude Kwaremont knalt de Sloveen op de Koppenberg weg met Mathieu van der Poel en Valentin Madouas. Zij dichten de kloof op de eerder ontsnapte Fred Wright en Dylan van Baarle. Pogacar en Van der Poel blijven na de Oude Kwaremont met zijn tweeën over. Pogacar rijdt als eerste over de top van de Paterberg, maar laat zich in de sprint, mede door de terugkeer van Madouas en Dylan van Baarle, ringeloren in de sprint. Van der Poel wint.

2021 Kasper Asgreen

Op 27 kilometer van de aankomst valt Kasper Asgreen aan op de top van de Hotond. Mathieu van der Poel en Wout van Aert volgen. Van Aert moet lossen op de Paterberg. Daar rondt de Deen als eerste de top, voor de Nederlander. Dat is ook de volgorde aan de eindstreep in Oudenaarde.

2020 Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe rijden weg in de afdaling van de Stationsberg, op 39 kilometer van de finish. Van Aert rijdt het gat dicht op de Taaienberg. Alaphilippe botst daarna op een motor. Van Aert en Van der Poel gaan met zijn tweeën door. De Nederlander komt als eerste boven op de Paterberg, en wint ook nipt de sprint in Oudenaarde.

2019 Alberto Bettiol

Alberto Bettiol versnelt op de laatste klim van de Oude Kwaremont, uit een groep met favorieten. Niemand volgt. De Italiaan rijdt alleen over de Paterberg en houdt stand tot in Oudenaarde.

2018 Niki Terpstra

Niki Terpstra valt aan op 26 kilometer van de finish, op de top van de Kruisberg. Vincenzo Nibali volgt, maar moet meteen lossen op de Hotond. Terpstra komt als eerste boven op de Oude Kwaremont en de Paterberg, en rijdt solo naar de zege.

2017 Philippe Gilbert

Op 95 kilometer van de finish glipt Philippe Gilbert mee in een vlucht. Op 56 kilometer laat hij op de voorlaatste beklimming van de Oude Kwaremont iedereen achter zich. Hij komt ook op de laatste klim van de Paterberg alleen boven en wint solo in Oudenaarde. Mede dankzij de val van achtervolgers Peter Sagan, Oliver Naesen en Greg Van Avermaet op de Kwaremont.

2016 Peter Sagan

In het oplopend stuk naar de Hotond maken Peter Sagan, Michal Kwiatkowski en Sep Vanmarcke de sprong naar een eerder weggereden groepje, met daarin onder meer Dylan van Baarle en Stijn Vandenbergh. Sagan en Vanmarcke rijden weg op laatste beklimming van de Oude Kwaremont. Op de Paterberg moet de Belg passen wanneer de wereldkampioen versnelt. Die soleert naar de zege.

2015 Alexander Kristoff

Op 26 kilometer van de finish vallen Niki Terpstra en Alexander Kristoff aan op de Kruisberg. De tegenreactie op de Kwaremont blijft uit. Op de Paterberg komt Kristoff als tweede boven, in het wiel van Terpstra. Zij blijven voorop, de Noor verslaat de Nederlander in de sprint.

2014 Fabian Cancellara

Greg Van Avermaet en Stijn Vandenbergh rijden op 30 kilometer van de finish weg uit een uitgedunde kopgroep. Op de uitloper van de Oude Kwaremont versnelt Cancellara, alleen Vanmarcke kan volgen. Van Avermaet komt op de Paterberg alleen boven, met 10 seconden voorsprong op Vanmarcke, Vandenbergh en Cancellara. Zij sluiten later aan. Niemand raakt daarna weg. Cancellara wint de sprint.

2013 Fabian Cancellara

De Ronde spat pas open op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont. Jürgen Roelandts springt weg uit een kopgroep van vijf. Cancellara versnelt in het peloton, Sagan volgt. Op weg naar de Paterberg halen ze Roelandts in. Die moet op die laatste helling afhaken, en ook Sagan kan een ontketende Cancellara niet meer volgen. De Zwitser soleert naar Oudenaarde.

2012 Tom Boonen

Samensmelting van grote groep voor de laatste beklimming van de Oude Kwaremont. Daar valt Alessandro Ballan aan, alleen Pozzato en Boonen volgen. Op de Paterberg komt Pozzato als eerste boven, voor Ballan. Boonen verliest met een kettingprobleem enkele meters, maar breekt niet en wint daarna de sprint.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content