Enrico Gasparotto wint Amstel Gold Race

De Italiaan Enrico Gasparotto (Astana) heeft de 47e editie van de Amstel Gold Race gewonnen.

Na 256,5 kilometer was hij in Valkenburg op de derde en laatste beklimming van de Cauberg sterker dan Jelle Vanendert (Lotto-Belisol) en de Slovaak Peter Sagan (Liquigas-Cannondale). Oscar Freire (Katusha) werd vierde, Thomas Voeckler (Europcar) vervolledigde de top vijf. Philippe Gilbert (BMC) stak het vuur aan de lont op de Cauberg en werd uiteindelijk zesde.

Een eerste kopgroep van negen renners, met daarin Steven Caethoven (Accent Jobs), Sébastien Delfosse (Landbouwkrediet) en Eliot Lietaer (Topsport Vlaanderen) koos al vroeg in de wedstrijd het hazenpad.

Bij het ingaan van de laatste dertig kilometer werd er in de kopgroep een tandje bijgestoken en moesten onze landgenoten lossen. In de achtergrond namen BMC, Astana en Katusha het peloton op sleeptouw.

Met de finale in zicht bleven voorin enkel nog de jonge Fransman Romain Bardet en de Amerikaan Alex Howes over. Na de beklimming van de Keutenberg moest Howes echter passen en stond Bardet er alleen voor. Even later werd ook de Fransman als laatste overblijver van de vroege vlucht gegrepen.

In het peloton rekende men opnieuw op de Cauberg als scherprechter en werd er geen trap te veel gegeven. Oscar Freire profiteerde en trok alleen op avontuur. Aan de voet van de Cauberg had de drievoudige wereldkampioen dertien seconden voorsprong, maar een ontketende Gilbert nam al snel het commando over. Met de finish in zicht zakte ‘Phil’ weg, Gasparotto klopte Vanendert en Sagan in de spurt. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content