Eindelijk erkenning voor Chris Froome in eigen land

© Mark Eite/AFLO
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Beetje bij beetje sluit Groot-Brittannië de voorheen weinig populaire Chris Froome in de armen. Krijgt hij zondag de ultieme erkenning?

Op de British Sports Awards in Londen werd Chris Froome vorige week verkozen tot Sports Journalists’ Association Sportsman of the Year, een verkiezing waarbij 700 mensen uit de sportmedia hun stem mogen uitbrengen, zoals ook de Belgische sportjournalisten de Sportman- en vrouw van het Jaar verkiezen. De Britse Keniaan eindigde voor bokser Anthony Joshua en schoolslagzwemmer Adam Peaty.

Met dank aan zijn historisch dubbel Tour/Vuelta volgt Froome zo in de voetsporen van Mark Cavendish en Bradley Wiggins die in 2011 en 2012 verkozen werden tot Sportsman of the Year, na hun respectieve zeges op het WK en in de Tour. Vorig jaar ging tennisser Andy Murray met de hoofdprijs lopen.

De meest prestigieuze verkiezing moet, komende zondag in de Echo Arena in Liverpool, echter nog volgen: de BBC Sportspersonality of the Year. Daarvoor was Chris Froome in 2016, ondanks zijn Tourzege en bronzen olympische tijdritmedaille in Rio, niet eens genomineerd.

Deze keer staat hij wel tussen de twaalf geselecteerden. Maar of hij ook in deze verkiezing, waarin ook de persoonlijkheid meetelt, als laureaat zal worden afgeroepen, is twijfelachtig, ook omdat niet journalisten, maar televoters de uitslag bepalen.

En dan heeft de razend populaire bokser Anthony Joshua, die in april voor een volgepakt Wembley Wladimir Klitschko versloeg om de wereldtitel zwaargewichten bij de WBA-, IBF en IBO-bond, een paar streepjes voor, net als F1-wereldkampioen Lewis Hamilton.

Froome, die bij het grote Engelse publiek in het verleden altijd als een halve Brit beschouwd werd (want geboren in Kenia), zal allicht met een derde/vierde plaats vrede moeten nemen. Al zou dat op zich al een overwinning zijn, want in het verleden raakte de Skyrenner in de verkiezing van BBC Sportspersonality of the Year nooit verder dan een zesde stek (in 2013 en 2015).

Of zou er dan toch een verrassing mogelijk zijn? En krijgt Froome de ultieme erkenning? U kunt het zondagavond live bekijken op BBC One, vanaf 19.45 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content