Mancini: ‘Yaya Touré is mijn Ruud Gullit’

© EPA

Manchester Citycoach Roberto Mancini steekt midden in de Engelse titelstrijd de loftrompet over ex-Beverenspeler Yaya Touré. ‘Hij is een van de beste spelers van Europa.’

Yaya Touré (bijna 29) bracht de fans van Manchester City vorig weekend het delirium nabij. Dankzij twee goals van de Ivoriaan won City met 0-2 bij Newcastle, waardoor het zondag de titel kan grijpen. Daarvoor hoeft City maar één ding te doen: thuis promovendus Queens Park Rangers verslaan.

Winnaarsmentaliteit

Coach Mancini lijkt zijn team snel nog wat vertrouwen te willen geven voor de levensbelangrijke confrontatie van zondag. Deze week overlaadde hij Yaya Touré met complimentjes in de pers. “Yaya heeft alles”, looft de Italiaanse trainer zijn middenvelder in The Guardian. “Hij is snel, sterk in duel en heeft een goede techniek. Bovendien kan hij, zoals een echte topspeler, op veel verschillende posities spelen. Hij is mijn Ruud Gullit.”

Gullit staat vooral bekend voor zijn uitstekende passages bij PSV, AC Milan en Sampdoria. De Nederlander kwam verder nog uit voor Feyenoord, Chelsea en verdedigde uiteraard ook de kleuren van Oranje. De Zwarte Tulp bekleedde veel verschillende posities op het veld: hij werd onder meer gebruikt als centrale aanvaller, rechterflankaanvaller en aanvallende middenvelder.

“Yaya is zonder twijfel een klassespeler”, gaat Mancini verder. “Bovendien heeft hij een pak ervaring en een enorme winnaarsmentaliteit. Hij is simpelweg een van de beste spelers in Europa.”

Infiltraties

Yaya Touré doorliep zijn jeugdopleiding in de Ivoriaanse academie van Jean-Marc Guillou. Vervolgens maakte hij indruk in België, waar hij drie seizoenen lang een van de sterkhouders was bij SK Beveren.

De Ivoriaan maakte na zijn passage in ons land een reis door Europa. Op vier jaar tijd kwam hij uit voor drie clubs: Metalurh Donetsk, Olympiacos en AS Monaco. In 2007 kreeg hij uiteindelijk de droomtransfer die hij verdiende.

Het is Barcelona dat Yaya Touré uit het prinsdom wegplukt voor negen miljoen euro. Bij de Catalanen is hij drie seizoenen lang de beste defensieve middenvelder en pakt hij tal van prijzen: de titel, de beker, de supercup, de Champions League, de Europese supercup en het wereldkampioenschap voor clubs.

In 2010 is het tijd voor een nieuwe uitdaging, Touré verhuist naar Manchester City. Hij krijgt er een meer aanvallende rol op het middenveld en is , zeker dit seizoen, erg bepalend voor zijn team. Met zijn loopvermogen, infiltraties en afstandsschoten bezorgde hij the Citizens al heel wat punten. Benieuwd of hij hen dit weekend aan de eerste titel sinds 1968 kan helpen… (BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content