Mama Dejaegere: ‘Hij dribbelde wel veel voor zijn goal’

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Brecht Dejaegere gaat met AA Gent straks de Champions League in. Niet eens tien jaar geleden stond hij nog in de goal bij de jeugd van Club Brugge. Zijn ouders doen in Sport/Voetbalmagazine het relaas.

Brecht Dejaegere (24) was maar zes jaar toen hij als talentrijk keepertje al naar Club Brugge vertrok. Maar bij de U16 bleek hij er te klein voor een doelman en gaf KV Kortrijk hem een kans als veldspeler. Met AA Gent werd hij vorig seizoen landskampioen, iets waar Club Brugge al tien jaar niet meer in slaagde, en dit seizoen zal hij zijn debuut maken in de Champions League. Vader Frans en moeder Caroline doen in Sport/Voetbalmagazine hun verhaal over die opmerkelijke opgang van hun zoon.

Vader: “Het hangt soms van kleinigheden af. Toen Brecht bij Club te horen kreeg dat hij als doelman te klein en te licht was, wilde hij het daar als veldspeler proberen, maar de jeugdcoördinator, Hans Galjé, zei: ‘Dat is een beetje het probleem verschuiven.’ Ook bij Cercle en Roeselare waren ze niet geïnteresseerd. Wat als Karsten Vandendriessche, toenmalige trainer van de U16 van KV Kortrijk, op dat moment ook vindt dat Brecht te klein en te licht is? Gelukkig keek hij naar belangrijker zaken: techniek, coördinatie, grinta, startsnelheid en wendbaarheid. Hij was de enige. Chapeau!”

Moeder: “Na één training wist hij het al. Het grappigste is dat voor zijn eerste wedstrijd met Kortrijk de keeper zijn identiteitskaart vergeten was en Brecht in de goal moest staan! Maar dat eerste jaar werd hij op een toernooi in Nederland al uitgeroepen tot beste speler.”

Vader: “Stuurt ook Karsten hem weg, dan keert Brecht wellicht naar Handzame terug. Want hij zat redelijk diep. Als je op die leeftijd zo laag zakt, kom je dan nog ooit terug? Ik ben ervan overtuigd dat er zo veel talent verloren gaat. Jongens die zo ontgoocheld zijn dat ze stoppen of iets anders gaan doen. Ik zag er veel die bij de U15, U16 en U17 groot en sterk en international waren, maar die nu in provinciale spelen.”

Vader: “Als je bij de jeugd van Club Brugge speelt, weet je: elk jaar zenden ze er een hoop weg en dus moet je maken dat je kunt blijven. Brecht deed er alles voor en was katterap in de goal. Hij had geweldige reflexen en als je in één-tegen-één-situaties om hem heen probeerde te gaan, lag hij enorm snel op de grond.”

Moeder: “Hij dribbelde wel veel voor zijn goal. Zo grepen ze op een toernooi eens naast een finaleplaats.”

Vader: “Hij voetbalde graag mee en zou iemand uitkappen vlak voor zijn doellijn. Zo kreeg hij er ook tegen Cercle ooit eens één tegen. Wat hij ook veel deed en heel goed kon, was ver uit zijn doel lopen om een bal te onderscheppen.”

Moeder: “Brecht is gedreven tot en met, altijd al geweest.”

Vader: “Soms dachten we: de volgende stap wordt moeilijk. Maar toch slaagde hij er telkens weer in om hem te zetten.”

Moeder: “Door zijn karakter.”

Lees het hele verhaal over Brecht Dejaegere in Sport/Voetbalmagazine van 1 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content