Landry Dimata: een uitleenbeurt die er eigenlijk geen was

© BELGA
Thomas Bricmont

Landry Dimata, aanvalsleider van Anderlecht én spits bij de nationale beloften, was haast zeker dat hij bij paars-wit zou blijven toen hij aan Anderlecht werd uitgeleend. Waarom?

Vorige week raakte bekend dat Anderlecht de optie had gelicht op het contract van Landry Dimata. Goed nieuws voor de supporters die zo nog wat langer kunnen genieten van een de grote beloften van het Belgische voetbal.

De nieuwe directie van Anderlecht zou in totaal zo’n 6 miljoen euro hebben uitgegeven om een tijdelijke overeenkomst om te zetten in een definitieve. Afgeleid uit documenten die we konden inkijken, blijkt dat het lenen van Dimata bij Wolfsburg voor het seizoen 2018/19 de Brusselaars 1 miljoen euro kostte. In die deal werd ook een aankoopoptie van 5 miljoen euro opgenomen.

Die optie heeft veel weg van een verborgen uitleenbeurt, want ze wordt automatisch gelicht ‘zodra de speler vijf wedstrijden speelt’. Of: ‘Als Anderlecht zich plaatst voor een Europese competitie.’ Dimata was dus zo goed als zeker, begin deze zomer, dat hij langer dan één seizoen voor Anderlecht zou voetballen, tenzij hij zich zwaar blesseerde.

Onderhandelingen over zijn transfer begonnen een paar weken voor het begin van het WK in Zuid-Frankrijk, waar Luc Devroe en spelersmakelaar Didier Frenay met elkaar onderhandelden. Frenay lijkt voor de Belgische markt de geprivilegieerde gesprekspartner van Wolfsburg. Hij plaatste er Junior Malanda, Ivan Perisic en Koen Casteels, die er nog onder de lat staat. Ook op Anderlecht is Star Factory, het bureau dat Frenay runt, goed thuis.

Frenay kreeg voor de transfer van Dimata van KV Oostende naar Wolfsburg 3,325 miljoen euro, zijnde het verschil tussen de transfersom die Wolfsburg betaalde (11,5 miljoen euro) en het bedrag dat KV Oostende kreeg (8,175 miljoen euro).

Voor deze definitieve overeenkomst krijgt Star Factory een nieuwe commissie, dit keer 2 miljoen euro. Te betalen in drie stukken (750.000, 500.000 en 750.000 euro). Bovendien wist Star Factory ook een clausule af te dwingen dat het nog eens 10 procent verdient op het bedrag boven de 10 miljoen euro van de volgende transfer van Dimata.

De goeie relaties tussen Didier Frenay en Luc Devroe dateren uit het verleden. Toen Devroe nog sportief directeur was bij Club Brugge (van 2007 tot 2011) bracht Frenay al talenten als Ivan Perisic en Thomas Meunier. Later werkten beiden nog samen bij Roeselare en Oostende.

De grote verliezer in dit dossier lijkt Wolfsburg. Dat investeerde een jaar geleden nog 11,5 miljoen en recupereert straks iets meer dan de helft.

Didier Frenay verdedigt zijn zaak: ‘Je moet alle elementen in dit dossier bekijken. Vorig seizoen heeft de speler zich niet kunnen doorzetten bij de Duitse club, omdat de context behoorlijk moeilijk was. Wolfsburg recupereert op deze manier de helft van het geïnvesteerde geld, moet niet langer het salaris van de speler betalen, evenmin als commissielonen. En als de speler in de toekomst ooit Anderlecht verlaat voor een bedrag dat in de orde van 15 tot 20 miljoen ligt, vloeit een deel van die som ook terug naar Wolfsburg. Dat zou betekenen dat de club uiteindelijk een financieel neutrale operatie deed.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content