Het seizoen van FC Barcelona in 4 wonderbaarlijke cijfers

Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Barça, vanavond aan de bak in Milaan tegen Inter, heeft er een opmerkelijk seizoensbegin op zitten.

1

Slechts één tegendoelpunt slikte de verdediging van FC Barcelona in zeven wedstrijden in La Liga. Waar Xavi in het begin van het seizoen nog wat experimenteerde in zijn verdediging, leek hij met het centrale duo Ronald Araújo-Eric García, Jules Koundé op links en Alejandro Baldé op rechts een stabiele achterlinie gevonden te hebben. Opvallend daarbij: er was geen plaats meer voor de uit de gratie gevallen Gerard Piqué en ook niet voor oudgediende Jordi Alba.

Door het uitvallen van Araújo en Koundé, met blessures teruggekeerd van de interlandverplichtingen, zag Xavi zich verplicht om weer te schuiven in zijn verdediging. Maar ook mét Alba en Piqué in de basis hield Barça afgelopen weekend de nul in Mallorca (0-1). Noot: in de Champions League incasseerden de azulgrana wél al drie goals in twee wedstrijden.

534

Zoveel minuten is Marc-André ter Stegen al ongeslagen in de Spaanse eerste klasse. Daarmee heeft hij zijn eigen record van het seizoen 2019/20, toen hij een reeks van 499 minuten neerzette, naar de prullenbak verwezen. ‘Dat Ter Stegen zijn record verbroken heeft, zegt veel over hem en over het werk van de ploeg’, vindt Sergio Busquets. Javier Aguirre, trainer van Real Mallorca, ziet er ook de verdienste van Xavi in: ‘Je ziet zelfs Ansu Fati en Ousmane Dembélé mee verdedigen. Dat was voordien ondenkbaar.’

Marc-André ter Stegen is dit seizoen erg moeilijk te kloppen.
18

Sinds hij begin november 2021 een contract van drie jaar tekende bij FC Barcelona, stond Xavi in La Liga bij achttien uitwedstrijden aan de zijlijn als coach. Daarvan verloor hij er géén enkele (13 overwinningen en 5 gelijke spelen). Nooit deed een trainer beter in de Spaanse eerste klasse.

Het vorige record stond op naam van Zinédine Zidane die in 2016 bij Real Madrid 13 overwinningen en 4 gelijke spelen liet optekenen. ‘Als records je geen prijzen opleveren, dienen ze tot niets’, vindt Xavi.

Robert Lewandowski mocht al 12 keer juichen.
50 procent

Robert Lewandowski was dit seizoen al goed voor 12 van de 24 doelpunten van FC Barcelona (competitie en Champions League samengeteld). Exact de helft dus. Dat is beter dan Erling Haaland (47 procent van de productie bij Manchester City), de beste Lionel Messi bij Barça (37 procent in het seizoen 2018/19) en de beste Cristiano Ronaldo bij Real (38 procent in 2014/15).

Slechts in twee van de negen matchen dit seizoen kon Lewandowski niet scoren: thuis tegen Rayo Vallecano (0-0) en in Bayern München (2-0). Maar àls de Pool scoort, wint FC Barcelona.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content