EK: Christian Eriksen na malaise bij bewustzijn en stabiel, wedstrijd uitgespeeld

Verschrikking in het Parken-stadion in Kopenhagen, waar Denemarken het op de eerste speeldag in EK-groep B opnam tegen Finland. De Deense stermiddenvelder Christian Eriksen ging even voor de rust schijnbaar zonder aanleiding tegen de vlakte en bleef roerloos liggen. Hij is intussen bij bewustzijn en in stabiele toestand in het ziekenhuis. De wedstrijd werd na ruim anderhalf uur hervat.

Dat de wedstrijd werd hervat, kondigde de UEFA een kwartiertje voor de herstart aan. De laatste vier minuten van de eerste helft werden gespeeld, en na vijf minuten pauze volgde de tweede helft.

De afgewerkte wedstrijd werd door Finland gewonnen met 0-1.

Eerder had de UEFA het geruststellend nieuws verspreid dat Erikson naar het ziekenhuis werd overgebracht waar hij ‘gestabiliseerd’ is.

De Deense voetbalbond voegde toe dat de speler bij bewustzijn is, wakker en stabiel. ‘Hij blijft in het ziekenhuis voor verder onderzoek. Vanavond wordt de wedstrijd tegen Finland verder gespeeld. Dit gebeurt nadat de spelers bevestiging kregen dat Christian in orde is.’ Volgens ESPN heeft Erikson zelf met zijn ploegmaats gesproken.

Spoedbehandeling nadat Christian Eriksen instortte
Spoedbehandeling nadat Christian Eriksen instortte© Reuters

Op televisiebeelden was te zien hoe verzorgers hem hartmassage toedienden, nadat hij in mekaar stortte. De wedstrijd werd stilgelegd. Na een kwartier werd Eriksen op een brancard naar binnen gevoerd. De Deense en Finse spelers waren zichtbaar aangeslagen en sommigen konden hun tranen niet bedwingen. Het publiek in het stadion werd muisstil.

De 29-jarige Eriksen is een ploegmaat van Romelu Lukaku bij Inter.

Romelu Lukaku liep nadat hij scoorde tegen Rusland naar de camera om Christian Eriksen een hart onder de riem te steken, eerst in het Nederlands (Eriksen, die eerder bij Ajax speelde, spreekt Nederlands): ‘Chris, sterkte jongen’, gevolgd door ‘I love you!’

Archiefbeeld van Christian Eriksen
Archiefbeeld van Christian Eriksen

Denen en Finnen spelen in dezelfde poule als de Rode Duivels. Donderdag trekken de Belgen naar Kopenhagen voor hun tweede groepsmatch tegen Denemarken.

Partner Content