Duitsland wipt Italië uit het EK na bloedstollende strafschoppenserie

© Reuters

Wereldkampioen Duitsland heeft negen strafschoppen nodig gehad om Italië uit EURO2016 te kegelen. Na verlengingen stond het 1-1. Duitsland haalde het uiteindelijk in de strafschoppenserie met 6-5.

De kwartfinale begon met een minuut stilte/applaus voor de Italiaanse slachtoffers die vrijdagavond vielen bij de gijzeling in Bangladesh. Het was duidelijk dat Duitsland lessen had getrokken uit de nederlaag van Spanje tegen Italië in de achtste finale. Löw pakte uit met een driemansverdediging om de 3-5-2 van de Italianen op te vangen. Dat resulteerde in veel slordigheden, duels en fouten, en bijgevolg weinig in echte uitgespeelde kansen.

Vlak voor rust was er dan toch opwinding in het Stade de Bordeaux. Eerst kreeg Thomas Müller de bal pardoes in de voeten maar Buffon hield zijn netten schoon én Müllers doelpuntenaantal tijdens dit EK op 0. Niet veel later doken de Italianen dan toch eens op aan de overkant. Maar het schot van Sturaro week nog af op het been van Boateng en verdween zo nipt naast de kooi van Neuer.

Na de pauze probeerde Duitsland het tempo wat op te drijven en dat resulteerde na een tiental minuten in een dot van een kans voor Müller. Hij kapte zich goed vrij maar Florenzi was alsnog teruggekeerd en haalde de inzet van de Duitse aanvaller op spectaculaire wijze van de lijn. De Italianen hapten naar adem en konden de Duitsers slechts foutief uit hun ritme halen, dit met drie gele kaarten op vijf minuten tot gevolg.

Doelpunt van de hoop

Het kon echter niet baten, Özil (65.) bracht zijn ploeg met zijn eerste doelpunt van EURO2016 op voorsprong. Zoals zo vaak brak dit doelpunt de wedstrijd open. Slechts enkele minuten later verscheen Gomez alleen voor Buffon. De Italiaanse grootmeester tussen de palen kon de hakbal nog met een magistrale handreflex uit zijn kooi houden. De kwartfinale leek beslecht want de Azzurri hadden tot dan geen enkele keer voor dreiging kunnen zorgen.

Een kwartier voor tijd stak Pellè zijn neus toch eens aan het venster. Zijn schot in een tijd vloog naast. En dan besliste Boateng om de Italianen letterlijk een handje toe te steken. De Squadra kreeg na hands van de Bayern-verdediger een penalty, een geschenk dat Bonucci graag aannam (78.).

Het bleek het doelpunt van de hoop te zijn want de Italianen roken bloed. Een knap uitgespeelde counter eindigde bij Pellè. Maar de spits van Southampton kraakte zijn schot. Twee minuten later haalde De Sciglio nog eens uit. Zijn poging belandde in het zijnet.

Gelijke stand na negentig minuten voetbal, dan moeten verlengingen uitsluitsel brengen. Daarin namen beide ploegen nog amper risico’s, al was Draxler wel heel dicht bij de beslissende treffer. In de strafschoppenreeks waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Bij de Duitsers misten Müller, Özil en Schweinsteiger hun elfmeter. Maar de Italianen deden het nog net iets slechter. Zaza – bij zijn eerste balcontact, Pellè, Bonucci en Darmian faalden vanop de strafschopstip.

Hector nam uiteindelijk alle twijfel weg en knalde zijn penalty voorbij Buffon. Met deze overwinning verzekert de ploeg van Löw zich voor de halve finale in Marseille. Daar wacht Frankrijk of IJsland. Het is bovendien de eerste keer dat de Duitsers weten te winnen van de Italianen op een eindronde van een EK of WK. (Belga/TE)