De crack in money time: hoe transferkoning Mogi Bayat het einde van de mercato beleefde

© Belga Image
Thomas Bricmont

Achter de schermen bij het einde van de transferperiode, zoals de koning van de transfermarkt, Mogi Bayat, die beleefde.

Ik kondig aan: de transferoorlog rond de spitsen gaat morgen voluit woeden

‘Ik kondig aan: de transferoorlog rond de spitsen gaat morgen voluit woeden.’ Een tweet van Mogi Bayat op 29 augustus, twee dagen voor het sluiten van de transfermarkt, gevolgd door wat smileys, en de accounts van Club Brugge, Anderlecht, KV Mechelen, Waasland-Beveren en KV Kortrijk.

30 augustus, nog steeds op de Twitter van Mogi, een nieuw bericht: de officiële aankondiging van de komst van Noë Dussenne bij Gent. Een dag later drie nieuwe overgangen: Cyril Théréau tekent voor Fiorentina, Silvio Proto bij Olympiakos en Maxime Colin in Birmingham.

Naar het beeld van vorig seizoen was de machtigste onder de Belgische spelersmakelaars in de laatste uren van de transfermarkt opnieuw overal. Mogi Bayat lijkt wel de gave van de alomtegenwoordigheid te hebben. Tot op een bepaald moment deed hij vooral zaakjes via Nantes (KalifaCoulibaly, Yassine El Ghanassy, JorisKayembe) dankzij goeie relaties met Waldemar Kita. Bayat werd aan hem voorgesteld via de zoon van Kita, die zijn leven in Brussel opbouwde. Later volgden nog deals, met als opvallendste de overgang van Guillaume Gillet naar Olympiakos.

Speedy Bayat noemen ze hem in het milieu, omdat hij eerder werkt aan de kwantiteit dan aan de kwaliteit. Zelfs zijn vijanden geven het toe: bij Bayat gaat het niet om veel geld te verdienen, maar om omzet. Mogi wil in het centrum van de belangstelling staan, haalt uit deals zijn doping en wil vooral in de krant komen, op de foto met de voetballers die hij bracht.

Isaac Kiese Thelin
Isaac Kiese Thelin © BELGAIMAGE

Mogi doet veel. Hij is niet de zaakwaarnemer van Isaac Thelin, maar weet hem toch te parkeren bij Waasland-Beveren voor een commissieloon ergens in de buurt van de 100.000 euro. Zijn poulain Jérémy Perbet weet hij eerst verrassend een paar maanden bij Club Brugge te stallen, voor hij hem naar KV Mechelen wil brengen. Alleen is Silvère Ganvoula hem daar te snel af. Mogi verdient, in tegenstelling tot de perceptie, aan die transactie geen euro, maar ze brengt hem niet van slag. Haast even snel zit Perbet elders, bij het KV Kortrijk waarmee hij nochtans een tijdje gebrouilleerd was.

Herman Van Holsbeeck weet dat hij altijd op Mogi kan rekenen. Vorig jaar voor de komst van Uros Spajic, deze zomer voor die van de nieuwe spits Robert Beric. De Brusselse directeur- generaal vraagt Bayat om hem weg te halen bij Saint-Etienne. In één beweging wringt Bayat zich daar tussen de overgang van Rémy Cabella van Marseille naar Les Verts.

Als ex van het paarse huis weet ook Silvio Proto de weg te vinden naar de database van Mister Deal (en afstand te nemen van zijn vaste makelaar Jacques Lichtenstein). Bayat krijgt een telefoontje van Proto wanneer hij in het kantoor van Michel Louwagie zit. Hij stelt de Gentse manager meteen het volgende voor: Lovre Kalinic voor veel euro’s verkopen en Proto in de plaats nemen. Omdat dat eerste niet doorgaat, blijft Proto enkele dagen op de keien staan, tot hij zich bij zijn oude vrienden Gillet en Besnik Hasi (Olympiakos) mag gaan voegen. Proto stuurt meteen een tweet de wereld in: ‘Thank you Mogi Bayat. You are definitely the Boss.’

En de Boss, hij blijft het voor het zeggen hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content