AS Roma in sportieve en financiële crisis

© BELGAIMAGE

AS Roma beleeft na een topseizoen een moeilijk jaar. Het geeft nog altijd meer uit dat het binnenkrijgt.

Op de vraag wat of wie hem dit seizoen in het Italiaanse voetbal tegen was gevallen antwoordde voormalig topvoetballer Andrea Pirlo: ‘AS Roma.’ Hij had meer van hen verwacht na het behalen van de halve finales in de Champions League vorig jaar. ‘Maar je kan niet tegelijk resultaten halen en je toptalenten verkopen.’ Dit seizoen riskeert AS Roma voor het eerst sinds 2014 niet in de top drie te belanden. Dat heet: crisis.

Drie weken geleden werden na de uitschakeling uit de achtste finales van de CL trainer Eusebio Di Francesco en sportief directeur Monchi ontslagen.

Interimtrainer is Claudio Ranieri, al 67 maar een geboren Romein, die terugkeert naar de club waar hij zijn jeugdopleiding kreeg en zijn eersteklassedebuut maakte (in 1973-74 speelde hij vier wedstrijden voor AS Roma). De moeilijke klus die hij aanvaardde is om in de laatste twaalf wedstrijden van het seizoen CL-deelname veilig te stellen.

In die crisissfeer benadrukte de Amerikaanse voorzitter James Pallotta nog eens dat de club bij zijn komst in 2011 onder zware schulden gebukt ging. De financiële toestand blijft zorgwekkend. Al jaren is de salarislast (met 158 miljoen is die van Roma na Juventus de hoogste in de Serie A) ongeveer even hoog als de omzet. Daarom moesten de afgelopen seizoenen de sterkhouders vertrekken. ‘Of denk je dat ik het leuk vond om Mo Salah aan Liverpool te verkopen?’, vroeg Monchi kort na zijn ontslag.

Vorig seizoen werden op die manier ook Alisson Becker (62 miljoen), Kevin Strootman (24) en Radja Nainggolan (38 miljoen) naar de uitgang geleid. Monchi verkocht zo vorige zomer voor 263 miljoen aan spelers, maar gaf ook 191 miljoen uit aan nieuwkomers, zoals de Tsjechische spits Patrik Schick (40 miljoen), de Franse verdediger Steven Nzonzi (30 miljoen) en Italiaans international Bryan Cristante.

Vorig jaar werd daardoor het netto verlies teruggebracht van -41 miljoen naar -25 miljoen, maar dat is na AC Milan nog altijd het slechtste financiële resultaat van alle eersteklassers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content