Volgend seizoen spelen de beloften van de eersteklassers in bevordering. Maar die van KV Kortrijk staan in de beloftecompetitie afgescheiden laatste en omdat ze niet het niveau van bevordering halen, zoekt de club naar spelers in lagere reeksen om haar ‘belofteploeg’ te versterken. “Dat komt omdat er hier in het verleden problemen zijn geweest bij de jeugd”, zegt KVK-coach Hein Vanhaezebrouck. “Mede daardoor is er momenteel geen kwaliteit op overschot. De laatste jaren wordt er meer geïnvesteerd in de jeugd, zijn Brecht Dejaegere en Dylan Ragolle doorgestroomd, zal nu ook Olivier Verstraete een profcontract krijgen en wellicht volgen er nog anderen. Maar het blijft heel moeilijk om op te boksen tegen grotere clubs die alle talent komen weghalen.”

Hij vindt dat het systeem van de opleidingsvergoedingen herzien moet worden: “Nu is dat puur in het voordeel van de financieel sterkere clubs, de grote clubs dus. Onder de twaalf jaar moet er geen opleidingsvergoeding betaald worden en net op die leeftijd halen de topclubs het meeste talent weg: gratis dus. Ze profiteren van het scoutingwerk dat clubs als Kortrijk leveren om dat talent op te sporen, en dat wordt niet vergoed. Wanneer die grote clubs later zulke talentrijke jongens weer dumpen, gaan er veel verloren. Wie er één redt, moet aan de grote club die hem dumpte wel een dure opleidingsvergoeding betalen van 10.000 euro per jaar. Dat is voor hen een extra bron van inkomsten. Neem Brecht Dejaegere. Club Brugge leidt hem op tot keeper en wanneer hij zestien is, dumpt het hem wegens te klein. Wij maken er een middenvelder van, maar de dag dat we hem een profcontract geven, moeten we Club vier jaar opleidingsvergoeding betalen. Waarvoor? In het bedrijfsleven kun je voor zo’n reconversie subsidies krijgen. (lacht) Juist dat is de rol van KV Kortrijk: talent dat grotere clubs dumpen, recupereren en heropwaarderen. Kleinere clubs als wij zijn kringloopclubs. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen wat wij doen met door andere clubs afgedankte spelers en wat Anderlecht met Dennis Praet deed: een absoluut toptalent dat bijna zijn hele opleiding bij Genk kreeg daar op zijn vijftiende weghalen voor peanuts, omdat de opleidingsjaren onder de twaalf jaar in het huidige systeem niet tellen. Ook dat is niet eerlijk.”

Vanhaezebrouck kent bevordering goed, met WS Lauwe was hij er actief als speler én als trainer. “Onderschat die reeks niet”, zegt hij. “Vergeten we niet dat in ons land heel wat voetbaltalent op lager niveau voetbalt. Omdat het aan de top gedumpt werd, maar ook omdat er meer te verdienen is dan bij de beloften van eerste klasse en zelfs meer dan in de A-kern van een tweedeklasser. Er vertrekt er nu weer een van bij ons naar derdeklasser Izegem (Mathias Deveugele, nvdr) omdat hij daar een betere aanbieding krijgt. Beloften spelen hier voor premies: contracten kan deze club niet betalen. Sommigen gaan weg voor het geld, anderen verliezen hun geduld. Feit is dat je in bevordering stevige ploegen tegenkomt waarin ook echt goeie spelers zitten. Ze trainen minder en verzorgen zich misschien ook minder, maar in het weekend kunnen ze met een flits het verschil maken. Wij zijn zeker niet de enige club die zijn belofteploeg zal moeten versterken.

“In de eerste plaats zoeken wij jonge spelers die al proefden van derde of vierde en die naar hier willen komen voor de sportieve uitdaging: om zich verder te ontwikkelen en – wie weet – misschien alsnog de stap naar de A-kern te zetten. De huidige beloftecompetitie is veel te jong. Het was een poging tot postformatie, om de stap naar de eerste ploeg te verkleinen, maar veel ploegen spelen met bijna alleen maar 16-, 17- en 18-jarigen: jeugdploegen tegen elkaar. Dan creëer je beter zoals vroeger weer een UEFA-juniorencompetitie, met daarboven een tweede elftal met talenten die je desnoods tijd geeft tot een jaar of 23 én die je omringt met een aantal A-kernspelers zoals dat vanaf volgend seizoen zal gebeuren in een echte competitie.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Kleinere clubs als KV Kortrijk zijn kringloopclubs.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content