Eind september was het, een paar uur nadat West Bromwich Albion met 1-2 was gaan winnen op Old Trafford. Voor United de tweede nederlaag in de Premier League op een rij, na het verlies in de derby bij City. In België verdween het even naar de achtergrond, omdat de new kid on the blockAdnan Januzaj aan de rust mocht invallen en het goed deed. Over het Kanaal keken ze echter naar het totale plaatje, en dat oogde niet fraai. David Moyes was slecht gestart (7 op 18) met United en dus speculeerden de bookies over zijn ontslag. ‘Ferguson 7-2 voor een terugkeer’, luidde de titel in een persbericht.

Twee weken later hielden de voetbalschrijvelaarsuit het noorden een diner. Eregast was Sir Sean Connery (Schot en ex-Bondacteur), die een videomontage becommentarieerde waarin de successen van SirAlex nog eens op een rijtje werden gezet. Op het einde van de uiteenzetting, zo noteerde de verslaggever van TheObserver, sloot de acteur af met de vraag om diens opvolger, vanwege zijn moed om in Sir Alex, voetsporen te durven treden, een staande ovatie te geven. De 400 gasten deden dat. Sympathy for the Devil wellicht, want de dag voordien had Moyes nog een door hen druk becommentarieerde want zéér ongelukkige ingreep gedaan: bij 1-0 had hij tegen Southampton in de 87e minuut Wayne Rooney (een spits) gewisseld voor Chris Smalling (een verdediger). Prompt maakten de bezoekers gelijk.

Het waren voorlopig de laatste competitiepunten die de Mancunians verspeelden. Zeer langzaam groeit het krediet van Moyes, die nog wel even zal moeten leven met de schaduw van Sir Alex. Het is inmiddels van die dag tegen West Brom geleden dat United, dat in de stand City al voorbij is, nog verloor. Europees is het ongeslagen met 8 op 12. En onlangs werd nog gewonnen van competitieleider Arsenal, in een wedstrijd die Moyes volgens de pers op tactische wijze won. Met bitter weinig balbezit en de winning goal uit een standaardfase. Zijn moed om in een moeilijke fase toch de jonge Januzaj te lanceren wordt nu geroemd. De manier waarop hij Wayne Rooney, die flirtte met Arsenal en Chelsea, terug naar de top bracht, ook. Bij een gelijkaardige operatie brandde André Villas-Boas zich in Chelsea de vleugels aan de opvolging van Ferdinand en Vidic. Op het middenveld kan Fellaini, Moyes’ omstreden eerste topaankoop, niet op een voorkeursbehandeling rekenen. Eerder al was Cleverley belangrijker dan onze landgenoot en tegen Arsenal stond Phil Jones op het middenveld. Voor Fellaini breken stilaan betere tijden aan: Carrick, die tot nu een goed seizoen draait, sukkelt met een achillespeesletsel dat hem een tijdje (tot Nieuwjaar?) aan de kant houdt. Zelfs de Japanner Kagawa leeft weer op.

Het instituut United leek Moyes even te verzwelgen. Bij Everton werkt zo’n 250 man, bij United is dat drie keer zoveel. Bloggers, journalisten, opiniemakers, iedereen heeft zijn mening over de Red Devils en alle clubs plooien zich dubbel om dé succesclub van 21 jaar Premier League (13 titels) een hak te zetten. Moyes lijkt in vijf maanden tijd tien jaar ouder geworden, observeerde zijn vriend Sam Allardyce onlangs, maar volgens Wayne Rooney ligt alles nog open: “Rond Nieuwjaar staan we op nummer een.” De volgende topafspraak is voor 1 december gepland, tegen Tottenham. Drie dagen later ontvangt Moyes zijn ex-ploeg Everton. Romelu Lukaku versus Adnan Januzaj. Wie had dat begin juli durven voorspellen?

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content