Frankrijk moet voorbij Ierland in de barrageduels.

Zaterdag spelen Frankrijk en Ierland in het Croke Park in Dublin de heenwedstrijd. De return vindt volgende woensdag plaats. “We kennen de kwaliteiten van de Ieren. We zullen vooral fysiek sterk uit de pijp moeten komen”, trapt bondscoach RaymondDomenech een open deur in. De enige nieuwkomer in zijn selectie is de jonge linksachter van Lyon AlyCissokho, die uiteraard bijzonder blij was. “Het is een kinderdroom die in vervulling gaat. Coach ClaudePuel is me het nieuws komen vertellen. Ik probeer alvast niet te zweven. Maar straks samen mogen trainen met jongens als ThierryHenry is alleszins fantastisch.”

Cissokho is zich ervan bewust dat het verschil enorm zal zijn. “Sinds het aangekondigde forfait van GaëlClichy spraken veel mensen me over een mogelijke selectie. Die is nu een feit. Als de trainer me een kans geeft, hoop ik zijn verwachtingen niet te beschamen.” De linksachter, die twee jaar geleden nog voor Gueugnon speelde, boekte op korte tijd enorm veel progressie. “Ik probeer de voeten op de grond te houden. Maar het spreekt voor zich dat het fantastisch zou zijn om op mijn 22e een WK te kunnen meemaken.”

Cissokho, wiens ouders uit Senegal komen, vond een keuze voor dat land geen optie. “De Senegalese voetbalbond nam inderdaad contact op, maar eigenlijk heb ik nooit getwijfeld: ik ben immers in Frankrijk geboren en opgegroeid.”

De vraag waarom Domenech voor de vervanging van Clichy de voorkeur gaf aan de linksachter van Lyon en niet aan BenoîtTrémoulinas, die op die positie sterk speelt bij Bordeaux, beantwoordde hij met een kwinkslag. “Ik liet me leiden door de alfabetische volgorde.”

Verder profiteert MoussaSissoko van een nieuwe afwezigheid van PatrickVieira, die volgens Intercoach JoséMourinho nochtans weer naar zijn beste vorm toe groeit. Met andere woorden: zoals we dat van hem gewoon zijn, heeft Domenech – die ander werk mag zoeken als de Franse nationale ploeg zich niet kwalificeert – opnieuw geopteerd voor een zeer conservatieve selectie.

Guy Roux, die na een lange carrière als coach van Auxerre nu enkel nog lid is van de club, zou volgens een artikel in L’Equipe op 25 november kandidaat kunnen zijn bij de verkiezingen voor de raad van bestuur. “Misschien, waarom niet?”, liet hij zich ontvallen. Het zou alvast om een terugkeer gaan waarmee niet iedereen bij de club even blij is.

Jean-Pierre Escalettes (74), de voorzitter van de Franse voetbalbond, werd vorige week het slachtoffer van een lichte hersenbloeding. Hij bracht vier dagen in het ziekenhuis door.

Salim Arrache, die vroeger uitkwam voor Marseille en Strasbourg en nu bij Bastia speelt, werd veroordeeld tot drie maanden cel als gevolg van een vechtpartij in Straatsburg op 14 februari 2006. De Algerijnse international moet bovendien een boete betalen van 8611,69 euro.

Claude Makelele zal er op 20 november niet bij zijn in de (eerder uitgestelde) topper tussen PSG en Olympique Marseille. De aanvoerder van de club uit de hoofdstad moet immers een schorsing uitzitten nadat hij vorig weekend tegen Nice opnieuw een gele kaart kreeg.

Grenoble is er na elf opeenvolgende nederlagen eindelijk in geslaagd zijn eerste punt te pakken. Dat gebeurde dan nog op verplaatsing bij het dit seizoen nochtans goed draaiende AS Monaco. Maar de ploeg uit het prinsdom, die weliswaar aantrad zonder zijn topscorer Nené, slaagde er niet in om Ronan Le Crom, de doelman van Grenoble, te verschalken.

Hugo Lloris, de doelman van Lyon, keept sinds begin dit seizoen fantastisch. Hij zou nu van nabij worden gevolgd door Arsenal, dat niet overtuigd is van de prestaties van de Spaanse goalie Manuel Almunia.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content