Het is maar zoals je het bekijkt: toen Jeroen Simaeys een paar weken geleden enkele scherpe kanttekeningen plaatste bij de werksfeer op RC Genk, werd hij naar de B-kern gestuurd. Maar toen Anele en Okriasjvili vorige week dronken op de vuist gingen, kregen ze weliswaar een boete, maar tot een sportieve sanctie leidde dat niet. Beiden stonden vrijdagavond aan de aftrap van het duel tegen AA Gent. En uit een voorzet van Anele maakte de Georgiër de winnende treffer. Eerder was Hervé Kage disciplinair geschorst omdat hij tijdens de rust van een wedstrijd met de beloften had beslist om niet verder te spelen.

Hoe kan je als club op een gegeven moment zo diep wegzinken in een moeras van uitzichtloosheid? Wat moet er de voorbije weken door het hoofd zijn gegaan van Pierre Denier,die intussen veertig jaar verbonden is aan het voetbal in Genk en alles ondergaat met een loyaliteit die je amper nog aantreft in deze maatschappij? Geen woord van kritiek zal je van Pierre horen. Sinds maandag assisteert hij plichtsbewust de nieuwe trainer Alex McLeish.

Of deze Schot de geknipte man is om RC Genk op de rails te zetten, moet worden afgewacht. Hij verrichtte goed werk in eigen land, maar na ongelukkige passages bij Aston Villa en Nottingham Forest zat zijn trainerscarrière in een impasse. Al anderhalf jaar zat hij thuis te wachten op een aanbieding. Toch liet RC Genk horen dat het met McLeish hoog had gegrepen. Een nieuwe miscasting kan de club zich niet veroorloven. Met de (vermoedelijke) aanstelling van Patrick Janssens als algemeen directeur moet de rust terugkeren en het gemor van de fans worden gesust. Eerder was er al de aanstelling van een crisismanager, als verbindingsstuk met de supporters.

Een jaar geleden was RC Genk nog een modelclub. Het doorsturen van Emilio Ferrera na één speeldag toonde dat de verantwoordelijke mensen niet bij machte waren een juiste sportieve analyse te maken. Peter Maes, die tijdens het tussenseizoen zeker geïnteresseerd zou zijn geweest in een aanbieding, werd toen niet benaderd. Later wel. Ethisch was het allemaal niet. Maar een radeloze club maakt wel meer rare sprongen.

Ongenoegen is er nu ook over de top van de Voetbalbond die financieel wanbeheer wordt aangewreven. Dat er 300.000 euro werd verloren omdat men vergat het hotel van de spelersvrouwen te annuleren is wel heel erg pijnlijk. Je kan je afvragen of er een hotel moet worden geboekt voor er is beslist of de dames mee mogen naar Brazilië. Maar binnen een professionele organisatie moet er toch iemand zijn die de reflex heeft de hotels op te zeggen nadat Marc Wilmots liet weten dat de vrouwen pas vanaf de halve finale welkom waren. Benieuwd of iemand daarvoor de verantwoordelijkheid durft op te nemen. En dat CEO Steven Martens, zijn rechterhand Bob Madou en twee managers zichzelf een bonus wilden toekennen nadat ze dat vorig jaar al hadden gedaan, leidt tot ongenoegen waarover op de volgende vergadering van het Uitvoerend Comité heftig zal worden gedebatteerd.

Het is vreemd dat mensen die op zich al een riant salaris hebben daarmee niet tevreden zijn en zichzelf willen belonen omdat ze goed werk leverden. Alsof dat laatste niet de normaalste zaak van de wereld is. Kennelijk blijft op alle niveaus geld verblindend werken. Steven Martens verdient veel respect voor de manier waarop hij de Voetbalbond omvormde van een star ministerie tot een modern bedrijf. Van die waardering lijkt nu weinig over te blijven. Heel moeilijk zal het voor Martens zijn om zonder gezichtsverlies uit deze situatie te komen. En in een lastig parket zit nu ook bondsvoorzitter François De Keersmaecker. Die wil volgend jaar voor een nieuwe ambtstermijn verkozen worden.

De ontstane commotie valt ongelukkig net voor het begin van de EK-campagne. Ook al omdat er eveneens sportief vragen rijzen. De euforie van de Braziliaanse zomer is voorbij, de conclusie dat de Rode Duivels met het aanwezige talent op het WK te weinig lieten zien, wordt meer en meer getrokken. Het valt af te wachten hoe groot het enthousiasme nog zal zijn als er op 6 september in Oostende een fandag wordt georganiseerd.

DOOR JACQUES SYS

Een nieuwe miscasting kan RC Genk zich niet veroorloven.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content