Giovanni Bozzi zoekt tegen Real Madrid eerste zege in de Euroliga.

Spirou Charleroi heeft vooralsnog niet veel plezier beleefd aan zijn deelname aan de Euroliga, de Champions League van het basketbal. Het verloor zijn eerste vier partijen: uit tegen Málaga, Bamberg en Olympiacos, en thuis tegen Rome. Vanavond ontvangt het in de eigen Spiroudôme basketgrootheid Real Madrid.

“Enkel de thuisnederlaag tegen Rome ligt echt op mijn maag”, zegt Charleroicoach Giovanni Bozzi. “De Italianen waren die avond te kloppen.” Hoewel het stuk voor stuk mooie affiches zijn, heeft Charleroi zich misschien toch wat vergaloppeerd in de euforie na de kwalificatie. Meteen na de knalprestatie tegen Alba Berlijn, die voor het eerst in negen jaar weer een Euroligaticket opleverde voor een Belgische club, richtte men bij de landskampioen het vizier op een vierde stek in de poule en bijbehorende kwalificatie voor de Final Sixteen. Bozzi vindt niet dat te veel ambitie werd uitgesproken: “Het makkelijkste zou geweest zijn vooraf te verklaren dat we niets zouden winnen. Of we hadden de kwalificatierondes aan ons voorbij kunnen laten gaan om zo in de Eurochallenge (EC3) uit te komen en daar met gerechtigde ambities voor de Final Four te starten. Zoals Bergen het in 2008 deed. In België, waar basketbal toch niet zo ingeburgerd is, had ons dat ontegensprekelijk heel wat lof opgeleverd. Maar ik zeg u: drie eliminatierondes overleven om in de Euroliga te raken is moeilijker dan de Final Four van de Eurochallenge bereiken.”

Vanavond (woensdag) aast Charleroi op een eerste zege in zijn zware poule, zelfs al zal dat moeten gebeuren tegen het prestigieuze Real. Het ruikt ook naar vadermoord, want aan de zijlijn bij de Madrilenen staat de Italiaanse topcoach Ettore Messina, hét grote voorbeeld van Bozzi. “Het is de kans om mij te meten met mijn idool”, geeft Bozzi toe. “In mijn ogen is hij, samen met Zeljko Obradovic van Panathinaikos, de beste trainer van Europa.”

Behalve voor de eigen eer speelt Charleroi ook voor het prestige van België als basketballand. De Waalse club ijvert bij de ULEB al jaren voor een rechtstreeks ticket voor de Euroliga. “Maar Jordi Bertomeu ( voorzitter van de ULEB, nvdr) ligt dwars”, verduidelijkt Bozzi. “Hij schenkt liever een ticket aan Duitse clubs dan aan het kleine België.”

door matthias stockmans & daniel devos

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content