KVC Westerlo – Info

Union achterna?

Eerder dan voorzien door de Turkse overnemers maakt Westerlo terug de sprong naar de hoogste klasse. Achter de schermen zette de club de voorbije jaren al reuzenstappen (een nieuw oefencomplex, nieuwe kleedkamers, fitnessruimtes, uitbreiding van het fulltime personeel, enzoverder…), maar sinds de komst van coach Jonas De Roeck vorige zomer werd ook sportief het ontbrekende puzzelstukje ingevuld. De voormalige assistent van Vincent Kompany bij Anderlecht zette samen met de nieuwe T2 Mo Messoudi op relatief korte tijd een hecht collectief neer. Op en naast het veld. Tactisch ligt de nadruk op de onderlinge dynamiek van de spelers, eerder dan op concrete opstellingen (die muteren van 3-5-2, tot 4-2-2-2 of 4-2-4). Centrale verdedigers mogen al eens op de flank opduiken om een voorzet af te leveren, flankaanvallers zwerven soms het hele veld over. Middenvelders wisselen elkaar voortdurend af bij het brengen van diepgang. Het is allemaal zeer boeiend om naar te kijken, technisch verzorgd en met offensieve bedoelingen. En het belangrijkste: het levert ook resultaten op.

KVC Westerlo - Info

Frivoliteit uit Brugge

De topprioriteit van Hasan Cetinkaya, de sportief directeur die eerder al zijn strepen verdiende bij de Turkse topclub Fenerbahçe, was dan ook om de kern samen te houden. Dat lukte. Sterkhouders als Van Eenoo – vorig seizoen verkozen tot beste speler in 1B -,Bernat en Foster verlengden hun contract of werden definitief aangeworven. Bij Club Brugge werd een nieuwe overeenkomst bedongen om de jonge talenten Van den Keybus en De Cuyper een jaar langer te huren. Voor hen een goede zaak, want zo kunnen ze in de JPL ervaring opdoen, en voor Westerlo een goede zaak, want de twee Bruggelingen voegen frivoliteit en creativiteit toe aan het geheel.

KVC Westerlo - Info

Een tweede prioriteit was het vinden van een nieuwe doelman: met Bolat werd dat de aanvulling die trainer en management zochten. Iemand die de JPL kent, die punten pakt én die ook nog eens een ideaal uithangbord kan zijn voor die Turks-Kempense entente in ’t Kuipje.

De bedoeling van De Roeck en Cetinkaya was verder om de bestaande kern te versterken in de breedte. Daarvoor werd vooral in de vijver met jonge talenten gevist. Om hen, net als Bernat en Foster vorig jaar, stapsgewijs te brengen. Die twee worden komend seizoen trouwens spelers om naar uit te kijken. Ook van de nieuwe Amerikaanse rechtsachter Reynolds (21) mag iets verwacht worden. Eigendom van AS Roma, dat hem vorig seizoen al even uitleende aan KV Kortrijk, en sinds kort ook lid van de Amerikaanse nationale ploeg. Hij krijgt met Yow (19) een jonge landgenoot aan zijn zijde, maar voor Yow wordt alleszins een aanpassingsperiode verwacht. Hetzelfde geldt voor Nene (19) en verdediger Tagir (19). Voor eigen jeugdproduct KyanVaesen wordt het een belangrijk jaar, de zoon van voormalig doelman NicoVaesen toonde zich heel productief en aanwezig tijdens deze oefencampagne en aast op de definitieve doorbraak.

KVC Westerlo - Info

Perfect evenwicht

Al dat jong geweld moet natuurlijk goed omringd worden, daarvoor werd onder andere Akbunar (28) uit Turkije overgeheveld. De tweevoudige Turkse international moet samen met Vetokele (30) en de eindelijk weer herstelde Dierckx (27) het jeugdige offensieve compartiment de nodige ervaring bijbrengen.

Samengevat: het evenwicht zit goed bij Westerlo, dat mikt op een rustig seizoen in de middenmoot en daar ook alle argumenten voor heeft. Indien ze net als Beerschot en Union de voorbije jaren op hun positieve flow van na de promotie kunnen verder gaan, zit er zelfs alweer een revelatie uit 1B aan te komen…

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content