Kippenvelmoment 30 jaar geleden voor Erik Clarys: ‘Sindsdien kent de dartswereld mij als The Sheriff’

© GF
Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

Darter Erik Clarys speelt de videocassette van zijn grootste overwinning af in slowmotion.

Jef Van Baelen vraagt toppers naar hun mooiste sportherinnering.

In 1995 was ik al enige tijd een vertrouwde naam op het internationale circuit, maar een toernooi winnen was me nog niet gelukt. Op de beslissende momenten kwam ik net te kort. Dat deed me niet twijfelen, integendeel. Het geloof groeide dat er vroeg of laat een dag zou komen waarin alles mijn kant op valt. Maar ik had nooit gedacht dat het net op de Winmau World Masters zou gebeuren, destijds het belangrijkste dartstoernooi na het WK.

We zijn bijna dertig jaar verder, maar als ik in Engeland kom, zijn er keer op keer fans die mij aanspreken over de World Masters. De manier waarop sprak tot de verbeelding. Mijn loting was loodzwaar, met alleen maar grote namen. In de eerste rondes zette ik toppers als Steve Coote, Ted Hankey en Dave Routledge opzij met vlot en dominant darts.

In de kwartfinale, halve finale en finale keek ik de top drie van de wereld in de ogen: Martin Adams, Andy Fordham en Richie Burnett. Het bleek geen probleem: wat voelde ik mij comfortabel op het podium.

De finale tegen Burnett maak ik af met een finish van 116 punten. Ik heb een videocassette van de finale die ik meermaals in slowmotion afspeelde om te herbeleven wat daar gebeurde. Bij mijn derde worp, naar de dubbel 18, draai ik mij triomfantelijk om nog voor de pijl in het bord zit. Ik voelde dat het raak zou zijn.

Op de World Masters ontstond ook mijn bijnaam. Ik had gezien hoe Zefilho, de Braziliaanse spits van SK Lierse, deed alsof hij pistolen afschoot wanneer hij scoorde. Na mijn eerste overwinning kopieerde ik zijn gebaar. Wist ik veel dat ik dat toernooi elke match zou schieten, maar sindsdien kent de dartswereld mij als The Sheriff.

Bij aankomst in de ferryhaven van Oostende stonden honderd fans mij op te wachten. Darts is nu nog veel groter in Vlaanderen, maar ook toen wisten de journalisten mij te vinden. Ik passeerde op Zondag Josdag en in De Laatste Show. Misschien is daar wel de basis gelegd voor de Belgische dartssuccessen van vandaag, want de darters die nu goed zijn, hebben allemaal die beelden gezien.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content