SPEELT SINDS 2012 IN AZIË.

De beste beslissing in zijn leven noemt Kevin Oris (29, ex-Antwerp en ex-Mons) het, toen hij twee jaar geleden een contract tekende bij het Zuid-Koreaanse Daejeon Citizen, een middenmoter in de K-League. In zijn debuutseizoen gaf de Belgische spits meteen zijn visitekaartje af door negentien doelpunten te maken. Jeonbuk, een topploeg in diezelfde competitie, haalde hem in.

“Eigenlijk als doublure voor Lee Dong-Gook, een levende legende in het Koreaanse voetbal,” vertelt Oris, “maar dat kwam ik pas achteraf te weten. Na zeven invalbeurten waarin ik telkens scoorde, kwam ik vast in de ploeg en ging er nooit meer uit. We streden tot het einde mee voor de titel, speelden de bekerfinale en bereikten de achtste finales van de Aziatische Champions League. Ondanks een blessure op het einde kwam ik toch aan 21 goals. Een fantastisch seizoen. Mijn gezin en ik hadden het ook privé geweldig naar onze zin in Zuid-Korea. Je krijgt er veel respect van de mensen en alles was perfect geregeld door de club.”

Dat hij toch weer verhuisde na amper een seizoen noemt Oris dan ook eerder een stom toeval. “Er was interesse van andere clubs, uit Qatar en China, maar Jeonbuk had niet de intentie me te verkopen. Ik had nog een jaar contract, met optie, en was er gelukkig, dus ik wilde ook niet weg. Bij wijze van afschrikmiddel zetten ze een belachelijke transferprijs – een miljoen euro – op mijn hoofd. Tot een Chinese club bereid bleek dat bedrag te betalen.”

Die club is Liaoning FC, een club uit Shenyang, een stad in het noordoosten van het land, met maar liefst acht miljoen inwoners. Veel andere buitenlanders zitten er niet in het team, want China kent een quotum van maximaal drie niet-Aziaten per ploeg. De competitie loopt van maart tot november. “Met een zomerbreak van einde mei tot midden juli”, verduidelijkt Oris.

Liaoning staat momenteel in de buik van het klassement, hoewel het niveau volgens hem lager ligt dan in de Zuid-Koreaanse competitie. De ex-aanvaller van onder meer Antwerp, Roeselare en Mons startte sterk met een doelpunt in zijn eerste match voor zijn nieuwe club, maar in de vierde wedstrijd viel hij uit met een voetblessure. “Breuk van het voetbeentje, acht weken out. Momenteel ben ik volop bezig met de revalidatie, tegen de competitiehervatting in juli moet ik weer fit zijn.”

Klaar om een vervolg te breien aan zijn succesverhaal in Azië. “Sportief, financieel en privé is het hier een voltreffer. Ik wil nog minstens twee jaar hier blijven voetballen en dan misschien terugkeren naar België.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content