Jullie waren wel zeer jong toen jullie elkaar leerden kennen.

“Ja, en dat is vaak het geval bij voetballers. Ik denk dat zij al zeer vroeg een vorm van stabiliteit nodig hebben. En ik geloof ook dat het beter zo is. Een voetballer die bekend wordt, krijgt het moeilijk om de ware bedoelingen te doorgronden van de mensen die rond hem cirkelen.”

In het beeld dat de mensen van Roberto hebben, wat vind je daarin correct en wat verkeerd ?

“Hij heeft een grote mond, net als ik. Dat is één van onze gemeenschappelijke punten (lacht). Maar hij is werkelijk een uitstekend vader en echtgenoot. De mensen kennen hem eigenlijk niet goed. Het imago dat hij heeft, strookt niet met de realiteit. Tijdens een wedstrijd heb ik eens iets ongelooflijks meegemaakt. Na een tackle van Roberto riep iemand in de tribune : ‘Wat een smeerlap, ik ben er zeker van dat hij thuis zijn vrouw en zijn kinderen slaat !’ Kun je dat nu geloven ? Hij is juist het tegenovergestelde van dat. Roberto is een zachte, vriendelijke man.”

Hou je van voetbal ?

“Ja, erg veel. Vaak ben ík het die aandring om op televisie naar een wedstrijd te kijken. Roberto kijkt graag naar wedstrijden van het Italiaanse kampioenschap, maar soms heb ik de indruk dat hij het minder geestdriftig volgt dan ik.”

Wie is zijn favoriete trainer ?

“Zonder aarzelen : René Vandereycken. Ik mag wel zeggen dat Roberto hem bewondert. En zonder twijfel even zeer voor zijn bekwaamheid als trainer als voor zijn menselijke kwaliteiten. Maar Roberto heeft ook veel waardering voor Dominique D’Onofrio, die niet ophoudt hem te verbazen. Als je evenwel zou vragen van welke trainer hij het minst houdt, dan zou ik evenmin over het antwoord moeten nadenken : Robert Waseige.”

De meeste voetballersvrouwen zijn blond…

“… en oppervlakkig, dat weet ik, dankjewel. Maar zoals veel andere clichés, is het wel vaak de waarheid. Al jaren vraag ik me af wat ik eigenlijk gemeen heb met andere voetballersvrouwen, al zijn er zeker enkele uitzonderingen. Met sommige spelersvrouwen van Standard schiet ik namelijk bijzonder goed op. Met de vrouw van Emile Mpenza, bijvoorbeeld, ben ik zeer close.”

Geloof je dat voetballers trouw zijn ?

“Ik ga er geen bochten rond maken : ik ken geen enkele voetballer die nog nooit zijn vrouw heeft bedrogen. ( Roberto wil tussenbeide komen.) Hoor je me goed, geen enkele ! ( Roberto lacht, schudt met zijn hoofd en gebaart van ‘neen’.)”

Is Roberto bijgelovig ?

“Holala, hij is de meest bijgelovige mens die ik ken. Hij is om te beginnen zeer gelovig en daarbovenop nog eens zeer bijgelovig. Ooit is hij zelfs een magnetiseur gaan opzoeken. Ik herinner me dat hij vaak met Ali Lukunku praatte over diens tovenaar. Om maar te zeggen ! Een voorbeeld. Roberto draagt een geluksdrager en niemand – echt niemand – mag die aanraken. Zelfs ik niet. Hij gelooft in die dingen. Terwijl ik er volledige ongevoelig voor blijf. Ik ben volstrekt ongelovig.”

Wat is het grootste voordeel om een voetballersvrouw te zijn ?

“Dat je daardoor veel mensen kunt helpen. Ik organiseer zoveel mogelijk bezoeken van spelers aan zieke kinderen. Ik weet dat de spelers van Standard zieke kinderen onnoemelijk veel plezier kunnen doen door hen gewoon eens op te zoeken en een babbeltje te slaan. Ik herinner me een jongetje dat leukemie had : die werd bijna gek van vreugde toen Roberto hem opzocht. De moeder van de jongen heeft zelfs aan de dokters gevraagd om nog even te wachten met zijn chemokuur zodat hij wat langer kon nagenieten. Het is fantastisch dat je zoiets kunt verwezenlijken.”

door Carlito Brigante

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content