Istanbul Basaksehir

© BELGAIMAGE

TACTIEK

De club die gelegen is op 25 kilometer van de Europese oever van de Bosporus, werd opgericht door president Recep Tayyip Erdogan en lijkt wel een samenvatting van de sportieve politiek van de Turkse heerser. Terwijl het hypermoderne stadion in 2014 met zijn steun kon ingehuldigd worden, is de stad zelf een bouwwerf. Het is gelegen in een van de bolwerken van de AKP, de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling, van diezelfde Erdogan. De club werd pas in juli van dit jaar eindelijk landskampioen. Het is een vereniging die elke lokale verankering mist en gedragen wordt door enkele vet betaalde huurlingen, van Robinho via Emmanuel Adebayor tot Nacer Chadli, die van de zomer werd gehaald. De voorzitter van de club, Göksel Gümüsdag, is getrouwd met een nicht van Erdogans echtgenote. Uiteraard is de Turkse leider een aandachtig toeschouwer in het stadion. Aangezien zijn manschappen het seizoensbegin gemist hebben, zal hij ongetwijfeld de nodige miljoenen vinden om dat vanaf januari weer recht te trekken.

Istanbul Basaksehir

SMAAKMAKER: EDIN VISCA

De Bosnische flankaanvaller tekende voor 6 goals en 1 assist in 10 Europa Leaguewedstrijden vorig seizoen en was ook een sleutelspeler in de Turkse competitie. Zijn double-double (13 goals en 13 assists) van vorig jaar bewijst dat. Hij is technisch sterk met beide voeten, neemt vaak de stilstaande fases voor zijn rekening en draagt soms de aanvoerdersband. Naast de meer ervaren Nacer Chadli (nog geen speeltijd dit seizoen) en Demba Ba is hij het echte brein van de Turkse kampioen.

Istanbul Basaksehir
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content