Oppermachtig in Europa, op de sukkel in eigen land. Ook dit seizoen strijdt Liverpool niet mee voor de hoofdprijzen in Engeland, ondanks wat – vooral Spaanstalige – nieuwkomers afgelopen zomer. Samen met PSV zijn de Reds oppermachtig in de groepsfase van de Champions League, maar nationaal wil het niet lukken. Nog geen enkele uitzege dit seizoen en zaterdag een magere 1-0 thuis tegen Manchester City.

Dan wordt er gemord. Onder meer door – verrassend misschien – Steven Gerrard. Die scoort Europees geregeld, maar dat lukte zaterdag pas voor de eerste keer in de Premier League. Opvallend, want de aanvoerder was vorig seizoen in de competitie nog goed voor tien doelpunten. Volgens de betrokkene was het zo lang wachten omdat de coach, met wie hij al anderhalf jaar in min of meer gespannen verhouding leeft, hem te veel op de flank uitspeelt. Gerrard raakt daar gefrustreerd, terwijl de coach meer oog heeft voor het bredere belang en de bal terugkaatst. Gerrard, zo verklaart Rafael Benítez, zal, als hij goed is, scoren vanaf links, centraal of vanaf rechts. Lees : het ligt aan de speler en niet aan de positie.

Maar, toeval of niet, de laatste paar wedstrijden speelt Gerrard wél weer centraal. En zie, met twee goals in drie matchen bracht hij ook offensief rendement. Aanleiding van de positiewissel : de blessure van Mohamed Sissoko, een maand of drie out met een schouderletsel, én het verlies van vorm bij de Spanjaard Xabi Alonso. Aanvankelijk wijzigde Benítez niks aan de plaats van Gerrard – BoudewijnZenden verving Sissoko – maar uiteindelijk zwichtte Benítez toch voor de toenemende druk. Dat Gerrard zelf die wissel afdwong, wilde de Spaanse coach wel niet geweten hebben. “Ik ben de manager en besliste dat. Vorig jaar scoorde hij wel vanaf rechts. Bij wie in vorm is, lukt alles. Wie dat niet is, is slim na de wedstrijd.”

Te midden van alle hectiek werkt Benítez inmiddels wel aan de opvolging. Vorige week kwam een zeventienjarige Argentijnse linksachter : Emiliano Insua is een lid van de Argentijnse nationale beloften en trainde in september al een tijdje mee op Anfield Road. Liverpool contracteerde vorige zomer al een andere Argentijn, Gabriel Paletta van Banfield. Hij speelde nog geen minuut in de competitie, maar past volgens Benítez in het plannetje om van over de hele wereld elitejongeren te halen. Zoals de twee Spaanse jeugdinternationals : Mike Roque en Godwin Antwi, geboren in Ghana, maar met een Spaans paspoort.

Wayne Rooney liet zijn contract bij Manchester United openbreken tot 2012. De aanvaller gaat zo’n kleine 150.000 euro per week verdienen.

West Ham is sinds vorige week officieel in handen van IJslanders. Met de deal is ongeveer 150 miljoen euro gemoeid. De nieuwe voorzitter wordt Eggert Magnusson, ex-voorzitter van Valur Reykjavik en van de voetbalbond, waar hij ontslag neemt. De man zetelt sinds 2002 ook in het Uitvoerend Comité van de UEFA, een functie die hij wil houden. Een van de eerste zetten die West Ham transfergewijs deed, was een officiële vraag aan Chelsea richten of het international Shaun Wright-Phillips (25) kan overnemen. De stiefzoon van Ian Wright, die medio 2005 van Manchester City naar Londen kwam, maakte nog geen enkele goal voor Chelsea. Verwacht wordt dat West Ham in januari zijn twee Argentijnen, CarlosTévez en JavierMascherano, van de hand zal doen. Zij kwamen in augustus via een andere kandidaat-overnemer van de club. Zij worden nu bij Atlético Madrid gesignaleerd.

Wayne Bridge, die sinds de komst van Ashley Cole maar moeizaam aan spelen toekomt, verlengde toch zijn contract bij Chelsea met vier seizoenen.

Carl Hoefkens heeft er een ploegmaat bij : Patrik Berger (33), zeven jaar Liverpool en international, werd door Stoke City tot begin januari geleend bij Aston Villa, dat hem in 2005 bij Portsmouth haalde. Daarna wordt hij verkocht, Berger heeft immers ruzie met Martin O’Neill, die eerder ook al met MilanBaros botste. Berger weigerde voor de invallers te spelen.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content