Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Toen het parket ook foto’s van hen wilde nemen, weigerden de spelers van La Louvière. Ook de spelerscontracten van Lierse en Sint-Truiden werden in beslag genomen.

Tijd voor namen noemen vorige week : Mohamed Messoudi, doelman Luciano (allebei Germinal Beerschot) en Daniel Cruz (ex-Germinal Beerschot, nu Lierse) zouden door Zheyun Ye zijn benaderd om wedstrijden te vervalsen. Zij zijn lang niet de enigen. De drie behoren tot degenen die, ongerust geworden door de omvang die de zaak dreigt te krijgen, zelf met hun getuigenis naar de politie zouden zijn gestapt.

Volgens insiders hebben zij daarmee een groot risico genomen. Mogelijk verklaart dit ook de grote discretie van Germinal Beerschot en de betrokken spelers, van wie de namen officieel niet werden bevestigd noch ontkend. De vrees voor represailles zit diep ingebakken, ook bij anderen die veel weten, maar de stap naar de politie niet durven te zetten. “Zelfs al doe ik het anoniem, dan nog weet ik niet wat me boven het hoofd hangt”, zegt iemand. “Het zijn gekken ! Als het hier inderdaad gaat om figuren die voor miljoenen en miljoenen euro kunnen gokken op wedstrijden, dan zijn ze tot andere zaken in staat ook, en voor véél minder geld.”

Beetje vreemd was het anders wel, hoe iedereen bij Germinal Beerschot van zijn wolk donderde vorige week toen ‘bekend’ raakte dat Cruz, Messoudi en Luciano tijdens het voorbije seizoen oneerbare voorstellen hadden gekregen van Ye. Vijf maanden geleden al, op 6 juli 2005, schreef Sport/Voetbal Magazine dat Ye goed bekend was met enkele spelers van de Antwerpse club en dat met name Cruz en Messoudi in en uit liepen in het hotel in Antwerpen waar de Chinees onderhandelde met Lierse. In een kort telefonisch gesprek met de redactie bevestigde een zwijgzame Messoudi toen dat hij Ye inderdaad een paar keer had ontmoet. Voor verdere commentaar verwees hij door naar zijn makelaar, Walter Mortelmans, tevens de zaakwaarnemer van trainer Paul Put en de man die samen met zijn collega René Vijt GBA in contact had gebracht met Ye, maar daar toen liever geen ruchtbaarheid aan gaf. Put was de man die de naam van Ye opnieuw liet vallen in Lier toen toenmalig voorzitter Gaston Vets de spelersgroep rond de jaarwisseling op het oefencomplex in Kessel inlichtte over de precaire finan-ciële situatie van de club.

Foto’s

Het onderzoek naar corruptie en het witwassen van geld (Ye blijkt steeds met grote sommen cash geld rond te lopen, waarvan hij de herkomst niet kan verklaren, noch waaraan hij het uitgeeft) gaat ondertussen onverminderd voort. Vorige week dinsdag stapte het parket af in het stadion van La Louvière om er de spelerscontracten in beslag te nemen.

Eerder had het zich vruchteloos aangemeld bij de profliga : de Henegouwse club bleek er, ondanks een drie jaar oude afspraak, geen verzegelde cd-rom met de contracten te hebben gedeponeerd. Een vergetelheid, zocht voorzitter Filippo Gaone naar een excuus. Zijn secretaris was nochtans aanwezig op de twee vergaderingen waarop de ontbrekende clubs (La Louvière, Moeskroen en Germinal Beerschot) uitdrukkelijk aan de verstreken deadline werden herinnerd.

Het parket had trouwens niet alleen interesse voor La Louvière. Het nam dinsdag wel de cd-rom van Lierse mee uit het bondsgebouw en keerde op vrijdag terug voor die van Sint-Truiden. Behalve de contracten van dit seizoen vroeg het telkens ook die van de vorige jaargang op, maar die worden elk jaar in september aangetekend teruggestuurd naar de clubs. Opvallend is dat het parket tijdens de huiszoeking in La Louvière ook foto’s wilde maken van alle spelers. Na telefonisch overleg met clubadvocaat Laurent Denis weigerden die daaraan mee te werken. Vermoe-delijk beschikt het parket over foto’s waarop Ye te zien is in aanwezigheid van onbekenden die het nu tracht te identificeren.

Door de huiszoeking in het defensief gedrongen, koos La Louvière vorige week voor de tegenaanval. Advocaat Denis beklaagde zich in een aangetekende brief bij Roland Duchâtelet, de voorzitter van Sint-Truiden die eerder wees op merkwaardige gokpatronen bij een aantal wedstrijden, onder andere wedstrijden van La Louvière. Volgens Denis heeft hij daarmee “de integriteit en de reputatie” van de club geschaad. Een vreemde kronkel, want Denis is ook de advocaat die naar Finland trok om Ye en Olivier Suray te verdedigen, toen die zich bij de Finse voetbalbond moesten verantwoorden voor een opvallende 8-0-nederlaag van AC Allianssi, de club die ze pas hadden gekocht. Zowel Allianssi als trainer Thierry Pister kreeg een geldboete.

De Finse club zet nu op haart beurt gerechtelijke stappen tegen Ye en Suray.

Geel

Laurent Denis verdedigde ook Jean-Pierre La Placa. Die werd vorige week door de Controlecommissie van de Belgische voetbalbond voor drie jaar geschorst omdat hij een speler van Waasland (Sébastien Dufoor, nu FC Roeselare) met geld zou hebben benaderd voor de wedstrijd tegen Geel, vorig seizoen in de eindronde van tweede klasse. Twee dagen eerder, op 14 mei, was het contract getekend waarmee Zheyun Ye zich verbond tot een investering van 1 miljoen euro in Geel. Begin juni werd de deal afgeblazen. Ye en Suray trokken naar Finland en La Placa ging mee.

Ook toenmalig manager Bruno Belmans van Geel en sponsor Luc Van Opstal werden voor drie jaar geschorst. Belmans zou Van Opstal het telefoonnummer van Gerry Poorters (Waas-land) hebben gegeven om hem om te kopen. Volgens Geel werd Poorters alleen benaderd met het oog op een transfer. Geel zelf wordt bestraft met een geldboete en degradatie naar derde klasse (of naar bevordering als het dit seizoen ook sportief zou zakken), waar het volgend seizoen moet starten met zes (of twaalf) strafpunten.

Geel, Belmans en La Placa hebben aangekondigd dat ze in beroep gaan. l

JAN HAUSPIE

HET PARKET WILDE OOK FOTO’S NEMEN VAN DE SPELERS VAN LA LOUVIèRE.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content