Johan Vermeersch vertelt graag hoe hij ooit RWDM-trainer Jean Dockx overtuigde om toenmalig jeugdspeler Franky Van der Elst een kans te geven. “Dockx zei: ‘Hij recupereert alle ballen, maar verliest ze allemaal weer.’ Ik zei tegen Franky: ‘Speel simpel als je de bal hebt, geef hem aan de speler naast jou.'”

Afgelopen donderdag verving Vermeersch trainer Albert Cartier door Franky Van der Elst. Twee en een half jaar geleden verkoos Vermeersch Cartier boven Van der Elst om Emilio Ferrera op te volgen. “Omdat ik toen een uitgebluste man aan de onderhandelingstafel kreeg, met de kop tussen de schouders, helemaal aangeslagen door de kritiek van Jos Verhaegen en Roger Lambrecht dat hij niet gedreven was. De Franky die ik nu sprak, is een ander man. Bovendien had ik iemand nodig die de Belgische competitie én de club kende.”

In november al overwoog Vermeersch om Cartier te ontslaan. Hij deed dat toen niet. Omdat, zegt hij “een trainer doorsturen geen zin heeft als alle spelers achter hem staan. Alleen hoopte ik dat ze dat vervolgens ook zouden tonen. Maar het ging van kwaad naar erger. Wat heb ik sinds november gezien? Niets!” Cartier ontslaan noemde Vermeersch een van de moeilijkste beslissingen die hij nam. “Omdat hij een warm mens was, die alles voor zijn job deed. Alleen had hij qua coaching wat strenger kunnen zijn, zijn spelers harder aanpakken.”

Tegen Standard hoopte Vermeersch op een schokeffect, op zijn minst in de manier van spelen. Voor de wedstrijd kondigde Van der Elst aan dat hij het systeem en de namen zou veranderen. Met een ouderwetse vijfmansdefensie – Alan Haydock vijf meter achter de verdediging – beperkte de nieuwe trainer de schade achterin. Een opsteker voor de meest gepasseerde defensie van de eerste klasse (44 tegengoals, tien meer dan de op een na slechtste). Alleen moet zijn ploeg om zich te redden ook gaan scoren. In negentien matchen vond Brussels slechts vijftien keer de weg naar de netten. Topschutter is, met vijf goals, middenvelder Julien Gorius. Tegen Standard kreeg Brussels (via Gorius) over negentig minuten maar één kans.

Voorin moet Van der Elst het met solden doen. Christian Landu Tubi, de niet-scorende spits die de voorlaatste in de stand bij de laatste weghaalde, viel zondag voor het eerst op toen hij tien minuten voor tijd vervangen werd. Gegarandeerd goeie (en dus duurdere) spitsen kopen kan Vermeersch niet: “Ik wil onze licentie niet in gevaar brengen.” Hij hoopt dat de beschikbare spelers zichzelf de komende maanden overtreffen. “Tenzij ze volgend jaar in tweede willen spelen. De meesten staan volgend jaar nog onder contract. Dat bepaalt dat ze in tweede nog de helft kunnen verdienen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content